Hitra in mehka pogača, ki se topi v ustih
Če nimate kruha, je mehka pogača super ideja, kako ga nadomestiti v izrazito kratkem času. Pogača se zelo preprosto pripravi; zanjo potrebujete malo sestavin in še manj časa. Najbolje je, ker testa ne rabite gnesti, potrebujete le eno posodo, električni mešalnik in skodelico. Tako mehka in okusna je, da jo pri nas doma jemo kar samo, saj ne potrebujete ničesar zraven. Ko jo boste poskusili, boste videli, da se res topi v ustih. 🙂
Pripomočki za pripravo mehke pogače:
- posoda
- skodelica (200 ml)
- okrogel pekač (premer 28 cm)
- električna pečica
- električni mešalnik
- vilica
Sestavine za mehko pogačo:
- 3 jajc
- 3 skodelice bele gladke pšenične moke
- 1 bio pecilni prašek
- pol žličke soli
- 1 skodelica olja
- 1 skodelica tekočega jogurta
Postopek priprave mehke pogače:
Nobena tehtnica ni potrebna. Vse odmerimo s skodelico.
V posodi z električnim mešalnikom penasto umešamo jajca. Medtem počasi dodajamo olje. Nato postopoma dodajamo jogurt, moko, sol in pecilni prašek. (Kdor želi, lahko doda v zmes čili, sesekljan paradižnik ipd.)
Nastane precej mehko testo. Po potrebi ga lahko kratek čas gnetemo z roko, da postane kompaktnejše, kot je videti na sliki. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač namastimo z oljem (ali maslom), potresemo z moko in nato vanj vlijemo zmes za pogačo. Pekač pokrijemo s krpo in pustimo počivati 5 do 10 minut. Pečica naj bo dobro ogreta, preden vanjo vstavimo pekač.
Testo večkrat prebodemo z vilico.
Pogačo postavimo v ogreto pečico in pečemo približno pol ure oz. dokler ne dobi zlate barve. Paziti je treba, da se ne prismodi, po drugi strani pa tudi, da ni v notranjosti še surov. To lahko preverimo tudi z zobotrebcem, ki ga zapičimo v notranjost — če je pečeno, na njem ne smejo ostati lepljivi kosi.
Vročo pogačo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se malo ohladi. Nato jo damo ven iz pekača in narežemo. Sicer je pogača najboljša, če jo kar trgamo in še toplo jemo. Dober tek! 🙂