Hitra in mehka pogača, ki se topi v ustih
Print Friendly, PDF & Email

Če nimate kruha, je mehka pogača super ideja, kako ga nadomestiti v izrazito kratkem času. Pogača se zelo preprosto pripravi; zanjo potrebujete malo sestavin in še manj časa.  Najbolje je, ker testa ne rabite gnesti, potrebujete le eno posodo, električni mešalnik in skodelico. Tako mehka in okusna je, da jo pri nas doma jemo kar samo, saj ne potrebujete ničesar zraven. Ko jo boste poskusili, boste videli, da se res topi v ustih. 🙂

Hitra in mehka pogaca, ki se topi v ustih

Pripomočki za pripravo mehke pogače:

  • posoda
  • skodelica (200 ml)
  • okrogel pekač (premer 28 cm)
  • električna pečica
  • električni mešalnik
  • vilica

Sestavine za mehko pogačo:

  • 3 jajc
  • 3 skodelice bele gladke pšenične moke
  • 1 bio pecilni prašek
  • pol žličke soli
  • 1 skodelica olja
  • 1 skodelica tekočega jogurta

Postopek priprave mehke pogače:

Nobena tehtnica ni potrebna. Vse odmerimo s skodelico.

Hitra in mehka pogaca, ki se topi v ustih

V posodi z električnim mešalnikom penasto umešamo jajca. Medtem počasi dodajamo olje. Nato postopoma dodajamo jogurt, moko, sol in pecilni prašek. (Kdor želi, lahko doda v zmes čili, sesekljan paradižnik ipd.)Hitra in mehka pogaca, ki se topi v ustih

Nastane precej mehko testo. Po potrebi ga lahko kratek čas gnetemo z roko, da postane kompaktnejše, kot je videti na sliki. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač namastimo z oljem (ali maslom), potresemo z moko in nato vanj vlijemo zmes za pogačo. Pekač pokrijemo s krpo in pustimo počivati 5 do 10 minut. Pečica naj bo dobro ogreta, preden vanjo vstavimo pekač.

Hitra in mehka pogaca, ki se topi v ustih

Testo večkrat prebodemo z vilico.

Hitra in mehka pogaca, ki se topi v ustih

Pogačo postavimo v ogreto pečico in pečemo približno pol ure oz. dokler ne dobi zlate barve. Paziti je treba, da se ne prismodi, po drugi strani pa tudi, da ni v notranjosti še surov. To lahko preverimo tudi z zobotrebcem, ki ga zapičimo v notranjost — če je pečeno, na njem ne smejo ostati lepljivi kosi.

Hitra in mehka pogaca, ki se topi v ustih

Vročo pogačo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se malo ohladi. Nato jo damo ven iz pekača in narežemo. Sicer je pogača najboljša, če jo kar trgamo in še toplo jemo. Dober tek! 🙂

Hitra in mehka pogaca, ki se topi v ustih

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.2]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor