Domača pogača
Recept za to pogačo je enkraten in hiter, sploh, kadar želimo goste presenetiti z okusnim domačim slanim prigrizkom. ”En, dva, tri” jo zamesimo, ves postopek – vključno s pečenjem – pa zahteva le 45 do 50 minut.
Pripomočki za domačo pogačo:
- posoda za testo
- posodica za kvas
- kuhinjska tehtnica
- palični mešalnik ali metlica za ročno stepanje
- pekač za pite premera 28 cm
- pečica
Sestavine za domačo pogačo
Za testo:
- 200 g ostre moke
- 100 g gladke moke
- 250 g domače skute
- 5 gramov soli
- 2 dl (domačega) jogurta (215 g)
- 1 žlička sladkorja
- 1/4 kocke kvasa
Za preliv testa:
- 1 jajce
- sol
- po želji: zelišča, panceta, ipd.
- domača mast ali maslo za namastitev pekača
Postopek priprave domače pogače:
V posodico denemo jogurt sobne temperature ali pa ga – če je hladen – rahlo segrejemo (da bo kvas lepo vzhajal in ne bomo kvasovk uničili), vanj vmešamo sladkor in raztopimo kvas.
Skuto v posodi z rokami pregnetemo in čim bolj razdrobimo, vanjo z rokami vtremo sol, nato še ostro moko. Vgnetemo jogurt in na koncu še gladko moko, da dobimo kepo testa.
Pekač premažemo z domačo mastjo ali maslom.
Testo porazdelimo po pekaču.
V mali skodelici s paličnim mešalnikom (ali ročno) umešamo jajce in sol. Premažemo po testu. Po želji dodamo sušena ali sveža zelišča ali morda domačo panceto. Pogačo lahko že ne pečeno narežemo na želene koščke.
Pogačo denemo v ne ogreto pečico in pečemo oz. vzhajamo 20 minut pri 150 stopinjah Celzija, nato pečico prestavimo na 180 stopinj Celzija in tako pečemo še nadaljnjih 20 minut.
Dober tek!