Domač koruzni kruh z mehko sredico
Sicer sem oboževalka pirinega kruha, ki je pri nas doma najpogosteje na jedilniku. Vendar včasih me prav piči, da bi jedla koruzni kruh in nikakor ne morem počakati, da se že enkrat speče. 🙂 Kupljen kruh namreč zelo redko jem(o), ker ga najraje kar sama pečem – tako vem, kaj jem, in obenem uživam v domačih okusih, ki so neprimerljivo boljši. Ta koruzni kruh z mehko sredico je skupaj s peko pripravljen v 90 minutah, z njim pa res ni veliko dela. Okus je pa … težko opisljiv. Najbolje ga bo kar narediti in poskusiti.
Pripomočki za domači koruzni kruh:
- posoda
- pult za gnetenje ali kuhinjski robot z nastavki za testo
- manjši pekač
- pečica
- kuhinjska krpa
- kozarec
- žlica
Sestavine za domači koruzni kruh:
- 250 g koruzne moke
- 150 g gladke pšenične moke
- 1 čajna žlička rjavega sladkorja
- 1 čajna žlička himalajske soli
- 1 jušna žlica oljčnega olja
- 15 g svežega kvasa (lahko daste tudi malo več, če želite, da je “višji”, jaz ga dam raje malo manj)
- okrog 3 dl tople vode (po potrebi lahko več ali manj)
Postopek za pripravo koruznega kruha:
V posodi združimo koruzno in pšenično moko.
Dodamo sol in sladkor ter premešamo.
V kozarcu nadrobimo kvas in dodamo malo tople vode. Premešamo in pustimo nekaj minut, da vzhaja. Nato raztopljeni kvas dodamo v posodo z moko. Vse skupaj premešamo.
Mešamo ročno ali s pomočjo kuhinjskega robota. Postopoma vlivamo vodo. Če se vam bo zdela zmes pregosta, lahko dodate še malo vode, a ne prehitro in naenkrat, temveč postopoma.
Končno testo mora biti prožno, gladko in predvsem mehko, ne sme pa se oprijemati posode. Kako zelo mehko je, lahko vidite na spodnji sliki.
Testo predstavimo v pomokan pekač, pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo vzhajati na toplem (najbolje kar v pečici, ki smo jo predhodno segreli na 50 stopinj Celzija) vsaj pol ure.
Pečico segrejemo na 185 stopinj Celzija in kruh pečemo okrog 50 minut. Med peko ga lahko poškropite z vodo, ni pa nujno.
Pečen in še vroč kruh ovijte v mokro kuhinjsko krpo – tako bo ohranil mehkobo. Ko se bo malo ohladil, ga lahko narežete in ob tem se več ne bo drobil. Uživajte v njegovem domačem okusu. Tako dober je, da ga lahko jeste samega.