10-minutni kruhki
Včasih preprosto nimamo časa za dolgotrajno peko kruha, a si vseeno želimo nekaj svežega, toplega in domačega. Ti 10-minutni kruhki so popolna rešitev! Pripravljeni so brez pečice, spečete jih kar v ponvi ali opekaču za toast, sestavine pa so tako osnovne, da jih imate skoraj zagotovo že doma. Idealni so za zajtrk ali malico in, ko se vam mudi, a bi vseeno radi uživali v domačem, toplem kruhku – to je recept, ki vas reši!
Sestavine:
(za 4 večje kruhke ali 6 manjših kruhkov)
- 480 g gladke moke tip 500
- 220 g jogurta
- 200 ml mlačne vode
- pol zavitka pecilnega praška
- žlička soli
- žlička olivnega olja
Postopek:
Sama sem se odločila, da bom 10-minutne kruhke spekla v opekaču za toast. Pečete jih lahko tudi v ponvi. V skledo dodamo vse suhe sestavine in s kuhalnico premešamo. Dodamo še žličko olja in počasi vlijemo najprej jogurta, nato še mlačno vodo.
Vse skupaj zgnetemo v mehko kepo in po potrebi dodajamo moko za lažje gnetenje.
Testo ne rabi počivati in ga lahko kar takoj razvaljamo. Na tej točki prižgemo opekač, da se segreje in testo razvaljamo. Če bomo kruhke spekli brez nadeva, testo razvaljamo na debelino 1 cm. Jaz sem se odločila, da kruhke nadevam z rdečim pestom in naribanim sirom, zato sem testo razvaljala na 0,5 cm debeline.
Nadev je lahko poljuben, vendar pazite, da ga ne bo preveč, da med peko ne uide ven in se prižge. Testo previdno prepognemo čez nadev in poskusimo čim bolj zatisniti.
Kruhke previdno položimo na opekač katerega predhodno naoljimo in pokrijemo, da se speče. Peče se približno 10 minut, zato se tudi imenujejo 10-minutni kruhki. To je odlična rešitev v trenutku, ko nimamo kruha ali želimo otrokom ali odraslim pripraviti hitro malico.
Dober tek!