Tunina pita
Recept za tunino pito je nastal pravzaprav po pomoti. Zgodilo se je, ko sem pripravljala testo za sladko pito, a sem nekako pozabila dodati sladkor. Ker je testo že počivalo v hladilniku, ko sem ugotovila napako, je bilo prepozno za popravke, zavreči testo pa se mi je zdelo škoda. Ker pri roki nisem imela veliko sestavin, sem improvizirala kar s konzervo tunine solate, sirom in smetano. Tako je nastala tunina pita, ki se je izkazala za zelo okusno večerjo. Zelo primerna je tudi za praznovanja, saj jo lahko pripravimo že vnaprej, tik pred postrežbo pa jo le spečemo.
Tunina pita – pripomočki:
- okrogli pekač oziroma model za pito (premer 24 cm)
- valjar
- modelčki za piškote (po želji)
Tunina pita – sestavine:
za testo:
- 250 g gladke moke
- 125 g masla
- 1 jajce
- 1 žlica jogurta
- sol
za nadev:
- 1 konzerva tunine solate s fižolom (160 g)
- 1 korenček
- 80 g sira
- 150 ml smetane za kuhanje
- sol
- poper
- provansalska zelišča
in še:
- maslo in moka za pekač
Tunina pita – postopek:
V skledo vsujemo moko, dodamo omehčano maslo in sol, ter dobro pregnetemo. Zraven ubijemo še jajce in dodamo žlico jogurta, ter dobro pregnetemo. Namesto jogurta lahko uporabimo tudi mleko ali kar vodo, količino pa prilagodimo testu. Oblikujemo hlebček in ga zavijemo v folijo za živila ali plastično vrečko, ter za pol ure postavimo v hladilnik.
Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev. V vročo ponev vsujemo vsebino konzerve.
Fino naribamo korenček in dolijemo smetano za kuhanje. Premešamo, ter začinimo po okusu. V nadev naribamo še sir in kuhamo, dokler se sir ne raztopi. Nato nadev umaknemo s štedilnika in se lotimo sestavljanja pite.
Delovno površino pomokamo in testo razvaljamo v obliki modela za pito, le nekoliko večje. Model izdatno pomažemo z maslom in pomokamo. Testo ohlapno ovijemo na valjar in ga ponesemo nad model, ga odvijemo in položimo v model. S prsti ga pogladimo in potisnemo ob rob. Odvečno testo ob robu odrežemo in ga prihranimo za okrasitev. Testo preluknjamo z vilicami, nato pa ga obložimo z nadevom.
Iz ostankov testa naredimo okraske. Testo znova zgnetemo in razvaljamo, ter izrežemo poljubne oblike z modelčki za piškote ali narežemo trakove in sestavimo mrežo. Okraske položimo na nadev.
Pito pečemo 35 minut pri 180 °C v navadni pečici. Zadnjih 5 minut lahko vključimo ventilacijo, da se bo testo zlato zapeklo.
Brbončice vam bodo hvaležne.