Tunina pita
Print Friendly, PDF & Email

Recept za tunino pito je nastal pravzaprav po pomoti. Zgodilo se je, ko sem pripravljala testo za sladko pito, a sem nekako pozabila dodati sladkor. Ker je testo že počivalo v hladilniku, ko sem ugotovila napako, je bilo prepozno za popravke, zavreči testo pa se mi je zdelo škoda. Ker pri roki nisem imela veliko sestavin, sem improvizirala kar s konzervo tunine solate, sirom in smetano. Tako je nastala tunina pita, ki se je izkazala za zelo okusno večerjo. Zelo primerna je tudi za praznovanja, saj jo lahko pripravimo že vnaprej, tik pred postrežbo pa jo le spečemo.

Tunina pita

 

Tunina pita – pripomočki:

  • okrogli pekač oziroma model za pito (premer 24 cm)
  • valjar
  • modelčki za piškote (po želji)

Tunina pita – sestavine:

za testo:

  • 250 g gladke moke
  • 125 g masla
  • 1 jajce
  • 1 žlica jogurta
  • sol

za nadev:

  • 1 konzerva tunine solate s fižolom (160 g)
  • 1 korenček
  • 80 g sira
  • 150 ml smetane za kuhanje
  • sol
  • poper
  • provansalska zelišča

in še:

  • maslo in moka za pekač

Tunina pita – postopek:

V skledo vsujemo moko, dodamo omehčano maslo in sol, ter dobro pregnetemo. Zraven ubijemo še jajce in dodamo žlico jogurta, ter dobro pregnetemo. Namesto jogurta lahko uporabimo tudi mleko ali kar vodo, količino pa prilagodimo testu. Oblikujemo hlebček in ga zavijemo v folijo za živila ali plastično vrečko, ter za pol ure postavimo v hladilnik.

Tunina pita

Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev. V vročo ponev vsujemo vsebino konzerve.

Tunina pita

Fino naribamo korenček in dolijemo smetano za kuhanje. Premešamo, ter začinimo po okusu. V nadev naribamo še sir in kuhamo, dokler se sir ne raztopi. Nato nadev umaknemo s štedilnika in se lotimo sestavljanja pite.

Tunina pita

Delovno površino pomokamo in testo razvaljamo v obliki modela za pito, le nekoliko večje. Model izdatno pomažemo z maslom in pomokamo. Testo ohlapno ovijemo na valjar in ga ponesemo nad model, ga odvijemo in položimo v model. S prsti ga pogladimo in potisnemo ob rob. Odvečno testo ob robu odrežemo in ga prihranimo za okrasitev. Testo preluknjamo z vilicami, nato pa ga obložimo z nadevom.

Tunina pita

Iz ostankov testa naredimo okraske. Testo znova zgnetemo in razvaljamo, ter izrežemo poljubne oblike z modelčki za piškote ali narežemo trakove in sestavimo mrežo. Okraske položimo na nadev.

Tunina pita

Pito pečemo 35 minut pri 180 °C v navadni pečici. Zadnjih 5 minut lahko vključimo ventilacijo, da se bo testo zlato zapeklo.

Tunina pita

Brbončice vam bodo hvaležne.

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor