Domače jajčne testenine
Print Friendly, PDF & Email

Testenine so hitro pripravljena jed in pašejo k vsaki omaki. Če ste gurman ali ne, vsak ima rad dobre testenine, na takšen ali drugačen način. Domače jajčne testenine bodo razvajale vaše brbončice, kot še nobene doslej.

domace-jajcne-testenine-16

Domače jajčne testenine – pripomočki:

  • velika skleda
  • strojček za testenine
  • kuhinjske brisačke
  • velika delovna površina oz. pult
  • prosojna folija

Domače jajčne testenine – sestavine:

  • 500 g moke
  • 5 jajc
  • žlica olivnega olja

Domače jajčne testenine – postopek:

V veliko skledo stresemo moko, v sredini z rokami naredimo jamico, v katero damo jajca ter olivno olje.

domace-jajcne-testenine

Z rokami, začnemo mešati jajca v sredini in postopoma pobiramo moko s strani.

domace-jajcne-testenine-1

To delamo dokler, se nam ne začne tvoriti testo in smo skupaj pobrali vso moko. Ko dobimo kepo testa, ga dobro zgnetemo. Postavimo ga nazaj v skledo ter ga pokrijemo s folijo. Testo pustimo počivati pol ure.

domace-jajcne-testenine-2

Pripravimo strojček za testenine. Testo razdelimo na več kosov, v tem primeru na pet, dobro jih pomokamo.

domace-jajcne-testenine-3

Strojček nastavimo na srednjo debelino in testo prvič spustimo čez valjarje.

domace-jajcne-testenine-4

Testo pomokamo, debelino prestavimo na eno stopnjo tanjše in testo spet spustimo čez valjarje, ter nato še zadnjič, strojček nastavimo na še eno debelino tanjše in pomokano testo še zadnjič spustimo čez valjarje.

domace-jajcne-testenine-5

Testo naj bo po zadnjem valjanju, rahlo prosojno.

domace-jajcne-testenine-7

Namig
Če ima vaš strojček 7 stopenj, testo najprej valjamo na četrti stopnji, nato na peti in na koncu na šesti stopnji. Po želji, lahko testo spustimo še čez sedmo stopnjo, ampak pazljivo, saj bo testo zelo tanko in se bo zato trgalo.

domace-jajcne-testenine-6

Pomembno je, da je testo ves čas dobro pomokano, da se ne sprime skupaj. Testo, ko se valja, na drugi strani preprijemljemo z roko, da se nam ne stisne v kepo. Testa ne vlečemo!

Ročico za vrtenje, prestavimo na tisti konec, kjer je valjček oziroma nož za rezanje testenin. Režemo lahko tako rezance za juho, kot tudi široke rezance, po želji.

domace-jajcne-testenine-12
Rezanje rezancev za juho.
domace-jajcne-testenine-10
Ko testenine “rinejo” iz strojčka, jim pomagamo. Z roko jih na rahlo prestavljamo naprej.
domace-jajcne-testenine-8
Široki rezanci.

Ko so testenine narezane, poskrbimo, da jih odlagamo na dobro pomokano površino, drugače se bodo sprijeli in bomo morali valjanje ponoviti. Na rahlo, jih z rokami “premetavamo” z moko.

domace-jajcne-testenine-11

Nekoliko raztegnjene, jih odlagamo na kuhinjske brisačke, kjer se bodo sušili.

domace-jajcne-testenine-13

domace-jajcne-testenine-14

Med sušenjem, jih pokrijemo s kuhinjskimi brisačkami ali kuhinjsko krpo.

Kuhamo lahko sveže ali suhe.

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor