Slivovi cmoki iz krompirjevega testa
Ob pogledu na slivove cmoke, se nam kar pocedijo sline. Seveda ni dvoma, da so najboljši domači slivovi cmoki iz krompirjevega testa. Krompirjevo testo nam najlepše in najboljše uspe iz starega krompirja.
Slivovi cmoki iz krompirjevega testa – pripomočki:
- lonec
- tlačilec krompirja
- skleda
- ponev
- penovka
- tehtnica
Slivovi cmoki iz krompirjevega testa – sestavine:
- 250 g ostre pšenične moke
- 600 g pretlačenega krompirja
- žlička soli
- 0,5 dl belega olja
- 2 jajci
- 2 veliki žlici masla
- 3 – 4 žlice drobtin
- sladkor (količina po želji)
- cimet za posip
Slivovi cmoki iz krompirjevega testa – postopek:
Krompir umijemo in skuhamo. Kuhan in še vroč krompir olupimo in čim bolj na fino pretlačimo. Med tlačenjem se bo krompir toliko ohladil, da mu lahko dodamo sol, olje in jajci ter vse enakomerno zmešamo. Nato postopoma dodajamo moko in na hitro pregnetemo, da se enakomerno porazdeli. Če gnetemo predolgo ali če bomo pustilo testo stati, bo postalo vodeno. Iz mase s pomokani rokami natrgamo enako velike kupčke testa, odvisno kako velike slivove cmoke želimo oblikovati. Na pomokani površni kupčke s pomokani rokami sploščimo in na vsak kos testa položimo slivo. Na sredino slive posipamo žličko sladkorja. Testo s slivo čimbolj enakomerno zapremo in oblikujemo cmok.
Ko nam v loncu zavre rahlo osoljena voda, cmoke na rahlo položimo v krop in jih kuham cca. 10 minut. Ko so slivovi cmoki kuhani, priplavajo na površje in jih s penovko previdno poberemo iz vode. V ponvi segrejemo maslo in na maslu prepražimo drobtine. Ko drobtine dobijo zlato rjavo barvo, dodamo v ponev kuhane slivove cmoke in jih na rahlo potresamo, da se zabelijo z drobtinami. Preden jih postrežemo, jih posipamo s sladkorjem in cimetom.
Dober tek!