Sadno pecivo z drobljencem
Print Friendly, PDF & Email

Poznate klasično jogurtovo pecivo, ki ga pri nas pečemo že od naših babic dalje? Tudi v tujini poznajo podobno sladico, ki jo imenujejo “coffee cake”. Torej pecivo ob kavi. Mi smo ga poimenovali: sadno pecivo z drobljencem. Je bolj osvežilno, saj vsebuje sok limone in njeno lupinico, hkrati pa je posuto s sladkim drobljencem, ki je pika na i pri tej sladici. Uživali boste ob vsakem grižljaju 😊.

Pripomočki za sadno pecivo z drobljencem:

  • lonček 2 dl
  • tehtnica
  • žlica
  • mešalnik
  • papir za peko
  • pekač premera 26 do 28 cm
  • pečica

Sestavine za sadno pecivo z drobljencem:

Pekač premera med 26 in 28 cm:

  • 1 lonček grškega jogurta ali kisle smetane
  • 3 jajca
  • 1 lonček sladkorja (200 g)
  • 1/3 lončka olja
  • 1 pecilni prašek
  • 2 lončka moke (200 g)
  • 1 bio limona (za 2 žlici limoninega soka in 1 žlico naribane lupinice)
  • 500 g sadja (oz. po želji)
  • 2 žlici ruma

Drobljenec za posip:

  • 2/3 lončka sladkorja (67 g)
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 lonček moke (100 g)
  • 4 žlice zmehčanega masla (120 g)

Postopek za sadno pecivo z drobljencem:

Ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v trd sneg, k rumenjakom pa dodamo sladkor in oboje penasto umešamo (stepamo vsaj 3 do 4 minute). Penasto umešanim rumenjakom dodamo lonček grškega jogurta ali kisle smetane in olje. Zmešamo ter počasi dodajamo moko s pecilnim praškom.

Tej masi sedaj dodamo sneg beljakov in rum.

Čisto na koncu pa še sok in na drobno naribano lupinico limone.

Za pripravo drobljenca stopimo maslo, odmerimo moko in sladkor ter ju damo v posebno posodo.

Dodamo vanilin sladkor in zmešamo vse skupaj s kuhalnico.

Jajčno maso vlijemo v pekač, ki smo ga prej ovili v papir za peko in si pripravimo sadje. Jaz sem tokrat uporabila borovnice, lahko pa uporabimo tudi drugo sadje. Maline, robide, češnje, itd.

Posujemo s sadjem. Čim več bo sadja, tem bolj sočno bo sadno pecivo z drobljencem. Čisto na koncu preko sadja s prsti nadrobimo pripravljen drobljenec.

Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 °C, 40 do 45 minut.

Pecivo ohladimo in postrežemo ob kavi, čaju, limonadi. Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor