Rolada z malinami in maskarpone kremo
Rolade so sladica, ki so primerne za vse priložnosti. Lahko jih naredimo čisto preprosto, takšne primerne za vsak dan ali z malo domišljije nekoliko drugače, takšne ki na kakšnih praznovanjih bleščijo kot kraljica večera. Rolade nam prepuščajo povsem prosto pot domišljiji in jih lahko pripravimo na sladek ali slan način. Danes se bomo sladkali s prekrasno kremno rolado z malinami in maskarpone kremo.
Rolada z malinami in maskarpone kremo – pripomočki:
- 2 posodi za mešanje
- električni mikser
- tehtnica
- salščičarska lopatka
- žlica
- pekač mere 43 cm x 33 cm
- 2 kom peki papir
Rolada z malinami in maskarpone kremo – sestavine:
Biskvit:
- 5 jajc
- 90 g gladke moke
- 90 g sladkorja
- ščep soli
- 1 vrečica vaniljevega sladkorja
- noževa konica pecilnega pršaka
Namaz 1:
- 200 g dobre goste malinove marmelade
Namaz 2:
- 400 ml sladke smetane za stepanje
- 300 g maskarpone sira
- 20 g želatina fix
- sladkor v prahu (količina po želji)
Rolada z malinami in maskarpone kremo – postopek:
Najprej se lotimo biskvita. Jajca ubijemo in ločimo beljake od rumenjakov. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v kompakten sneg. Posodo z beljakovim snegom damo na stran, ker ga bomo potrebovali kasneje. Rumenjakom dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter jih stepemo v kremno zmes.Nato primešamo presejano moko in noževo konico pecilnega praška.Sedaj s slaščičarsko lopatko postopoma, rahlo primešamo še beljakov sneg. Masa mora biti rahla in puhasta. Sneg beljakov nikakor ne smemo primešati z električnim mikserjem, ker bi biskvitna masa postala preveč tekoča in nič več ne bi bila rahla in puhasta.Biskvitno maso zlijemo na pekač, ki smo ga obložili s peki paprijem in jo rahlo poravnamo po celotni velikosti pekača. Peči damo v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, klasične peke, za 10 minut.Biskvit se ne sme prepeči, kajti kasneje se ne bi lepo zvijal in bi se lomil in pokal. Takoj, ko je pečen, ga vzamemo iz pečice in ga obrnemo na drugi peki papir. Peki papir na katerem se je biskvit pekel, previdno odstranimo.Pečen, še vroč biskvit s pomočjo peki papirja zavijemo v rolo in pustimo, da se popolnoma ohladi.Maskarpone kremo pripravimo tako, da najprej stepemo sladko smetano, samo toliko, da postane kremna in nato dodamo maskarpone sir. Stepamo tako dolgo, dokler ne dobimo željene trdote kreme. Če bi želeli še bolj kompaktno kremo, primešamo še želatino fix (ni obvezna sestavina).Na koncu primešamo še sladkor v prahu. Količino dodamo po želji.Ohlajen biskvit odvijemo in premažemo z dobro gosto malinovo marmelado. Nato čez marmelado premažemo maskarpone kremo. To delamo previdno in pazimo, da se nam marmelada in krema ne pomešata. Malo kreme si prihranimo, ker jo kasneje uporabimo za dekoracijo.Premazan biskvit ponovno zvijemo v rolado. Zvijamo previdno in pazimo, da nam nadev ne potiska naprej.Tako zvito rolado ponovno zvijemo v peki papir in jo čez noč hranimo v hladilniku. Med počivanjem rolade, se bo biskvit prepojil in nasočil.Dekoriramo po želji.Dober tek!