Potratne palačinke
Print Friendly, PDF & Email

Sem ljubiteljica potratne potice in na mizi bi se večkrat znašla, če z njo ne bi bilo toliko dela, tako da si jo privoščim običajno samo ob koncu leta, za praznike. Pa se mi je porodila misel o potratnih palačinkah. Ideja je padla in akcija je stekla. Potratne palačinke so po videzu zelo podobne potratni potici in tudi okus ne zaostaja. Nadeva sta prav tako orehov in skutin, le biskvitno in kvašeno testo so nadomestile palačinke.

Potratne palačinke

Potratne palačinke – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za maso za palačinke
  • 2 posodici za nadev
  • žlica
  • metlica za stepanje
  • zajemalka
  • ponev za palačinke (premer palačink 22 cm)
  • lopatica za obračanje palačink
  • podolgovat pekač mere 30 x 12 cm
  • peki papir

Potratne palačinke – sestavine:

Masa za palačinke:

Iz mase boste spekli 11 do 12 palačink. Potrebovali jih boste samo 8. Z ostalimi se lahko predčasno posladkate.

  • 400 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 1 žlica olja
  • 1 žlička sladkorja
  • 3 jajca
  • 250 g namenske moke za pecivo
  • ščepec soli

In še za čokoladne palačinke:

Od mase za palačinke boste odvzeli maso za dobri 2 palačinki in dodali:

  • 1 zvrhana žlička črnega nesladkanega kakava
  • ščepec sladkorja

Orehov nadev:

  • 150 g mletih orehov
  • 30 g sladkorja
  • 0,5 g vaniljevega sladkorja
  • 60 ml sladke smetane
  • ščepec cimeta
  • 2 žlici ruma ali nekaj kapljic rumove arome
  • po potrebi, če bi bila masa preveč gosta, še žlico ali dve mleka

Skutin nadev:

  • 300 g polnomastne nepasirane skute
  • 40 g sladkorja
  • 0,5 g vaniljevega sladkorja
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1 žlica (7 g) vaniljevega praška za puding
  • malo nastrgane limonine lupinice

In še:

  • malo olja za peko palačink
  • 50 ml sladke smetane za preliv palačink pred peko
  • 1 žličko sladkorja v prahu – za posip

Potratne palačinke – postopek:

Najprej zmešamo maso za palačinke in sicer tako, da v posodi zmešamo vse mokre dele in nato dodamo moko. Maso dobro zmešamo z metlico za stepanje in pazimo, da nimamo grudic. Od osnovne mase odvzamemo mase za dobri dve palačinki in primešamo grenki kakav in ščepec sladkorja. Obe masi naj vsaj pol ure počivata.

Med tem, ko masa počiva, pripravimo orehov in skutin nadev. Za orehov nadev zmešamo orehe, sladkor, vaniljev sladkor, cimet, rum in sladko smetano. Maso pustimo počivati in če se nam zdi, da je orehov nadev pregost, dodamo malo mleka ali sladke smetane.

Za skutin nadev prav tako zmešamo skuto, sladkor, vaniljev sladkor, kislo smetano in limonino lupinico. Sladkor doziramo po želji.

Iz mase spečemo vse palačinke, dobili bomo približno 9 do 10 svetlih palačink in 2 čokoladni. Palačinke imajo premer 22 cm.

Sedaj se lotimo zlaganja. Podolgovati pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo eno in pol palačinke. Palačinke preložimo tako, da stranske robove prepognemo do polovice in tako smo pridobili na debelini plasti, ker izgleda tako, kot bi položili dve plasti palačink. Za pekač dovolj ena in pol palačinke, zato drugo prerežemo na pol in jo porabimo pri drugi vrsti zlaganja. Sedaj palačinke premažemo s polovico orehovega nadeva.

Orehov nadev prekrijemo s svetlimi palačinkami. Nato premažemo s polovico skutnega nadeva in prekrijemo s čokoladnimi palačinkami. Način zlaganja palačink je vedno enak prvemu.

Čez čokoladne palačinke ponovno premažemo skutin nadev in prekrijemo s svetlimi palačinkami.

Čez svetle palačinke premažemo še drugi del orehovega nadeva in čezenj položimo svetle palačinke, katere naj bodo na vrhu kot zadnja plast. Zadnjo plast palačinke zloženi del palačinke obrnemo navzdol. Previdno in rahlo jih zatlačimo ob rob pekača.

Čez zložene in premazane palačinke polijemo cca. 50 ml sladke smetane ter damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, klasične peke, za 30 minut.

Po peki vzamemo pekač iz pečice in ga pustimo, da se potratne palačinke v njem ohladijo, vsaj 4 ure na hladnem oz. še bolje čez noč, da nadeva postaneta kompaktna.

Po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo na rezine in uživamo.

Prijetno sladkanje!

In še ideja – potratne palačinke lahko spečete tudi v okroglem pekaču kot torto.

Priporočam še ogled recepta za:

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor