Pistacijeve cheesecake rezine
Print Friendly, PDF & Email

Pistacijeve cheesecake rezine so preproste za pripravo (brez peke) in zelo slastne. Odlikuje jih hrustljavo piškotno dno ter bogat nadev s kremnim sirom in pistacijami. Pri dekoraciji se lahko poigramo z različnimi elementi – uporabimo lahko sveže ali liofilizirane maline ali jagode, lahko dodamo ostružke bele čokolade ali rezine le preprosto posujemo z grobo nasekljanimi pistacijami.

V nadaljevanju vam zaupam recept …

 

Pripomočki za pistacijeve cheesecake rezine:

  • obroč za rezine – pravokoten 25 x 30 cm (lahko je pekač s snemljivim dnom)
  • multipraktik ali valjar (za zmlet piškote)
  • ročni električni mešalnik ali kuhinjski robot

Sestavine za pistacijeve cheesecake rezine:

Piškotno dno:Pistacijeve cheesecake rezine
  • 300 g piškotov*
  • 190 g masla

*sama sem uporabila albert kekse – če uporabite drugo vrsto piškotov količino masla prilagodite, ponavadi za druge piškote priporočam malo manj masla, saj so tile res krhki in potrebujejo veliko masla

Pistacijev kremni nadev:
  • 320 g kremnega sira (Philadelphia ali ABC ipd.)
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 10 g vanilin sladkorja ali malo vanilijevega ekstrakta
  • 70 g pistacijeve paste*
  • 320 g sladke smetane
  • 50 g kisle smetane
  • 2 lista želatine

*Pistacijevo pasto lahko kupimo v specializiranih trgovinah za peko (npr. gourmetshop) ali pa jo pripravimo sami. Priprava je preprosta, potrebujemo le dober blender. Pistacije vsujemo v blender in miksamo, da se začne izločati maščoba ter dobimo gladko pistacijevo pasto. Vmes blender večkrat ustavimo in pistacije postrgamo s sten blenderja. Priporočam, da delate pasto iz malo večje količine pistacij – npr. 120 g ali več – lažje bo za pripravit (zblendat), hkrati pa je tako okusna, da ostala sigurno ne bo. 🙂

Dekoracija:

Iz spodnjega seznama izberite element(e) po želji.

  • grobo nasekljane pistacije
  • sveže ali liofilizirane maline ali jagode
  • ostružki bele čokolade
  • suho jedilno cvetje

Postopek za pistacijeve cheesecake rezine:

Najprej pripravimo piškotno dno. Piškote zmeljemo v multipraktiku ali z valjarjem. Maslo stopimo, zmešamo z zmletimi piškoti in enakomerno razporedimo po pekaču ter dobro potlačimo (nič ne pečemo).

Pistacijeve cheesecake rezine postopek

Pekač s piškotnim dnom damo v hladilnik in se lotimo kremnega nadeva.

Želatino namočimo v hladni vodi. Kremni sir, sladkor v prahu in vanilin sladkor mešamo v robotu ali z ročnim mikserjem, da se kremni sir zmehča – še lažje je, če je kremni sir prej malo na sobni temperaturi. Dodamo pistacijevo pasto in premešamo.

V kisli smetani raztopimo želatino: postopoma segrevamo v mikrovalovni pečici ali nad paro ter vmes mešamo. Želatina ne sme zavreti. Segrevamo samo toliko, da se lepo raztopi. Nato v maso (medtem ko se miksa) vlijemo stopljeno želatino in premešamo.

Pistacijeve cheesecake rezine postopek

Nato postopoma dodajamo (vlivamo) še nestepeno smetano in medtem ves čas miksamo, dokler ne dobimo želene konsistence za rezine (konsistenca ”kreme” – ne preveč tekoča, ne preveč trdna (saj se v hladilniku še strdi). (Če vam je lažje, lahko smetano prej malo stepete in nato vmešate v kremo s kremnim sirom. Meni je tako lažje, saj na ta način lažje zmiksam kremo do prave konsistence – torej ne preveč.)

Razporedimo po pekaču in pogladimo.

Pistacijeve cheesecake rezine postopek

Damo v hladilnik za čez noč. Naslednji dan odstranimo obod pekača in rezine narežemo na kocke ter dekoriramo po navdihu.

Slastne pistacijeve cheesecake rezine so nared. Njami!

Pistacijeve cheesecake rezine

Pistacijeve cheesecake rezine so odlična poslastica za razna praznovanja, druženja, pa tudi poroke in podobne svečanosti. Za ta namen jih najlažje postrežemo v kvadratnih ”papirčkih za mafine/minjone”. Do postrežbe jih hranimo v hladilniku (do 3 dni).

Ideja: Pistacijeve cheesecake rezine lahko pripravimo tudi v okroglem pekaču – kot tortico. Dodamo lahko še kakšen dodaten element po želji, npr. malinov preliv/malinovo kremo/mousse bele čokolade ipd.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor