Masleni piškoti z mandlji
Masleni piškoti z mandlji so narejeni po tetinem receptu za maslene piškote ali, kot jim sama pravi, navadne kekse. Sama sem receptu dodala mlete mandlje in se super obnese. Primerni so za različne priložnosti, čeprav so pri meni najbolj popularni decembra. So čudovito krhki in imajo prijeten okus po mandljih.
Masleni piškoti z mandlji – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- večja plastična posoda za gnetenje
- nož
- cedilo
- ročna metlica za stepanje
- ribežen
- valjar
- pekač in pečica (navadna)
- peki papir
- prozorna folija za živila
- modelčki za piškote
- špatula
Masleni piškoti z mandlji – sestavine:
(za 75+ piškotov – količina je odvisna od velikosti modelčkov za piškote)
- 300 g moke
- 60 g koruznega škroba
- 60 g mletih mandljev
- 90 g sladkorja v prahu
- 200 g zmehčanega masla (sobne temperature)
- 4 rumenjaki
- limonina lupinica 1 ekološke limone
- 1 pecilni prašek
Masleni piškoti z mandlji – priprava:
Pripravimo in odmerimo vse sestavine. Limono dobro operemo z vročo vodo, osušimo in naribamo lupinico na ribežnu z drobnimi luknjicami. Pazimo, da naribamo samo zgornjo, rumeno plast limonine lupinice, sicer bodo piškoti grenili. Namesto masla lahko uporabimo tudi margarino za peko.
Moko in pecilni prašek dobro premešamo in presejemo v skledo, v kateri bomo zamesili testo za piškote. Dodamo koruzni škrob, mleti sladkor in mlete mandlje ter premešamo, da dobimo homogeno zmes. Najlažje in najhitreje to naredimo z ročno metlico za stepanje.
Dodamo na koščke narezano maslo oz. margarino, drobno naribano limonino lupinico in rumenjake ter z rokami dobro pregnetemo.
Tako pripravljeno testo za piškote zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj eno uro. Najbolje je, da testo sploščimo na par centimetrov debeline, da se hitreje in bolj enakomerno pohladi.
Nato testo vzamemo iz hladilnika ter na pomokani površini z valjarjem razvaljamo na 3-4 mm debeline. Z modelčki za piškote izrežemo poljubne oblike.
Pečico segrejemo na 200 ºC. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj polagamo piškote. Piškote pečemo 6-8 minut, oz. toliko, da se robovi piškotov obarvajo zlato-rjavo.
Počakamo, da se ohladijo, nato jih postrežemo. Hranimo jih v dobro zaprti kovinski škatli za piškote.
Uživajte v okusih!