Orehove palačinke
Orehove palačinke so zagotovo odličen zajtrk ob skodelici mleka. Lahko so prigrizek med obroki ali sladica po kosilu. Če si želite pečenje palačink nekoliko olajšati, ne spreglejte tudi nasveta za peko palačink. Iz tega recepta boste dobili 18-20 palačink odličnega okusa. Presenetite svoje domače in jim po nedeljskem kosilu ponudite orehove palačinke. Tako, kot sem jaz presenetila mojo družino, ki si je na hladno nedeljsko jutro zaželela orehove palačinke.
Pripomočki za pripravo orehovih palačink:
- električni mešalnik
- posoda za mešanje sestavin
- tehtnica
- kozarec velikosti (2 dl)
- ponev za peko palačink
- posoda za kuhanje orehovega nadeva
- 1 velika jušna žlica
- zajemalka
Sestavine za pripravo orehovhih palačink
Za 18-20 palačink
- 2 celi jajci
- 300 g gladke bele moke (tip 500)
- 6 dl mleka
- 2 dl mrzle vode
- ščepec soli
- olje ali maslo( za peko palačink)
Orehov nadev:
- 200 g mletih orehov
- 4 ravne jušne žlice belih krušnih drobtin
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
- 5 velikih žlic rjavega sladkorja
- 50 g masla
- 4 dl mleka
Postopek za pripravo orehovih palačink:
V večjo posodo damo 2 cela jajca in ščepec soli. Mešamo z električnim mešalnikom na največji hitrosti in postopoma dodajamo mleko in moko.
Najbolje je, da sestavine odtehtamo in jih postopoma dodamo (dva dl mleka in pa 4-5 žlic moke).
Postopek ponovimo, dokler ne zmanjka sestavin. Na koncu dodamo še 2 dl mrzle vode in še nekaj časa mešamo z električnim mešalnikom na največji hitrosti tako, da so sestavine lepo združene.
Ko je masa za palačinke narejena, jih spečemo in pustimo, da se ohladijo.
Medtem pripravimo nadev za orehove palačinke.
V posodi za kuhanje na tihem ognju, stopimo 50 g masla.
Dodamo orehe in pražimo ob nenehnem mešanju 2-3 minute.
Takoj za tem dodamo sladkor in vaniljev sladkor, dobro premešamo in dodamo še drobtine in ponovno pražimo 2-3 minute
Po poteku tega časa vlijemo 4 dl mrzlega mleka, dobro premešamo in počakamo da zavre.
Nadev kuhamo še nekaj minut ob pogostem mešanju, ko se zmes zgosti, odstranimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi.
Z nadevom namažemo palačinke in jih po želji potrosimo s čokoladnimi drobtinami ali sladkorjem.
Dober tek.