Orehova sladka salama
Print Friendly, PDF & Email

Pri nas smo navajeni, da dostikrat delamo sladke salame. Ena najbolj znanih je čokoladna, meni osebno najboljša pa je orehova sladka salama.
Kot že samo ime pove, vsebuje dosti orehov. Tako mletih, kot zgolj na grobo nasekljanih, da imamo tudi kaj “za ugrizniti”.
Je pa to sladica, ki nikoli ne razočara. Naredimo jo lahko v kateremkoli letnem času, shranimo jo lahko za dlje časa – tudi v zamrzovalno skrinjo.

Orehova sladka salama

Pripomočki za orehovo sladko salamo:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za orehovo sladko salamo:

Za 2 salami:

  • 2 oblata za napolitanke (27 cm x 37 cm)
  • 150 g maslenih piškotov
  • 150 g mletih orehov
  • 70 g na grobo nasekljanih orehov
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 200 g masla
  • 100 g bele čokolade
  • 50 ml ruma (lahko ga nadomestite z mlekom)

Postopek za orehovo sladko salamo:

Za orehovo sladko salamo potrebujemo tako mlete orehe, kot tudi bolj na grobo sesekljane orehe. Saj je ta sladka salama res nekaj posebnega, kadar imamo v njej še koščke orehov “za ugrizniti”.
Tako natehtamo oboje orehe, sladkor v prahu in maslene piškote.

Orehova sladka salama

Maslo in belo čokolado na nizki temperaturi in med stalnim mešanjem stopimo ter prelijemo po zgoraj naštetih suhih sestavinah.
Dodamo še rum ali če ne želimo imeti ruma, lahko dodamo mleko ter vse dobro premešamo.

Orehova sladka salama

Dva oblata za napolitanke sedaj navlažimo z vlažno servieto. Jaz navlažim štiri serviete. Za en oblat dam na dno vlažno serviato, nato oblat in nanj drugo vlažno servieto. Nato pustim tako stati 10 do 15 minut, da se oblat toliko navlaži, da ga lahko zvijamo.

Orehova sladka salama

Sedaj začnemo z mazanjem orehove mase na vlažen oblat. Mase imamo za 2 oblata, torej za dve orehovi sladki salami.

Orehova sladka salama

Ko je oblat povsem premazan z orehovo maso, ga počasi zvijemo. Enak postopek naredimo z drugim oblatom (navlažimo, premažemo in zvijemo).

Orehova sladka salama

Tisti končni rob zvitka vedno pustimo na dnu, da se nam salama ne začne razvijati.

Orehova sladka salama

Salami pustimo približno 1 uro na sobni temperaturi, da se prepojita in da se zgornji del rahlo osuši. Nato ju lahko zavijemo v folijo za živila in shranimo v hladilnik, ali celo v zamrzovalno skrinjo, če ju ne potrebujemo takoj.

Orehova sladka salama

Orehova sladka salama je odlična sladica za vse letne čase, ki nikoli ne razočara!

Orehova sladka salama

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor