Najboljša hladna pita brez peke
Print Friendly, PDF & Email

Poletje je čas ledenih sladic kot so sladoledi in sorbeti, a vseeno se lahko posladkamo s pito, ki je ravno tako osvežilna in okusna. Njena skrivnost je ta, da je pita brez peke. Najboljša hladna pita brez peke je sveža in aromatizirana, pravi užitek za prijeten zaključek obroka. Za pripravo najboljše hladne pite brez peke ne bomo potrebovali ne mikserjev, ne pečice. Priprava pite je lahka, hitra in »na hladno«, saj to je pita, ki jo lahko naredimo tudi na dopustu.

najboljša hladna pita brez peke_14

Pripomočki za najboljšo hladno pito

 • 2 kozici
 • 1 velika skleda
 • jušna žlica in metlica
 • pekač za pito mer 35 x 11 cm
 • dresirna vrečka s poljubnim nastavkom
 • mikrovalovna pečica

Sestavine za najboljšo hladno pito

 • 50 g ekspandiranega riža
 • 50 g temne čokolade
 • 400 g albuminske oziroma sirarske skute
 • 50 g sladkorja v prahu
 • 1 vaniljin strok
 • 2 nektarini
 • 1/2 limone
 • nekaj lističev mente za dekoracijo

Postopek priprave najboljše hladne pite

Za pripravo najboljše pite brez peke moramo začeti pri osnovi. Osnova naše pite, ki nadomešča krhko testo, bo narejena iz čokolade in riža. Na štedilnik postavimo kozico z malo vode in nanjo drugo kozico z nasekljano čokolado oziroma s čokoladnimi kapljicami tako, da bomo čokolado stalili na »bagnomarii«.

najboljša hladna pita brez peke

V mikrovalovki segrejemo, 30 sekund, na najvišji moči tudi ekspandiran riž in s tem preprečimo termični šok ob kontaktu riža in čokolade. Segreti ekspandirani riž preložimo v skledo in mu primešamo staljeno čokolado. Sestavine dobro premešamo, da dobimo lepljivi čokoladni riž.

najboljša hladna pita brez peke_1

Zmes preložimo v pravokotni pekač za pite velikosti 35 x 11 cm, če je možno naj ima snemljivo dno. V primeru, da boste uporabili pekač brez snemljivega dna, uporabite tudi peki papir, da boste pito s pekača dobili v enem kosu. Sedaj čokoladni ekspandirani riž enakomerno razporedimo po pravokotnemu pekaču, pri tem si pomagamo s jušno žlico s katero dobro pretisnemo riž.

najboljša hladna pita brez peke_4

Pekač postavimo v hladilnik za 30 minut do 1 ure, da se naša osnova lepo strdi. Med tem pripravimo nadev za našo pito. V roke vzamemo albuminsko skuto, ki je preprosto povedano navadna sirarska skuta, ki jo je potrebno pojest v par dneh, da se ne pokvari. Skuto pregnetemo skozi cedilo z drobnimi luknjami tako dobimo bolj kremi podobno strukturo skute.

najboljša hladna pita brez peke_5

Pregneteni oziroma presejani skuti primešamo sladkor v prahu. Vaniljin strok z ostrim nožem prerežemo po dolžini in vzamemo vaniljeva semena ven. Semena vaniljinega stroka primešamo skuti in sladkorju v prahu, prazen strok pa spravimo v sladkor in ga tako odišavimo.

najboljša hladna pita brez peke_6

V skutini kremi so lepo vidna vaniljeva semena, to je znak kakovosti. Kremo postavimo v hladilnik.

Dokler se krema in osnova za pito hladita pripravimo še nektarini. Dobro jih operemo in narežemo na krhlje. Iz polovice limone iztisnemo sok in ga pokapljamo po nektarininih krhljih. Čas je da sestavimo najboljšo pito brez peke. Iz hladilnika vzamemo tako osnovo za pito kot kremo. Kar z jušno žlico premažemo riževo osnovo za pito s polovico kreme.

Drugo polovico kreme preložimo v dresirno vrečko, ki smo jo opremili z poljubnim nastavkom. Po sredini pite nabrizgamo kremo po celotni dolžini pite.

Na vsako stran ob kremni dekoraciji enakomerno razporedimo nektarinine krhlje.

Za piko na i tu pa tam položimo par metinih listov. Najboljša hladna pita brez peke je pripravljena na pokušino, potrebno jo je pojesti v dveh, maksimalno treh dneh, a ponavadi do tega problema ne pride.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor