Mini jogurtove miške
Mini jogurtove miške so hitro pripravljeni sladki prigrizki, s katerimi lahko razveselimo zadnji hip napovedane goste. Potrebujemo le sestavine, ki jih imamo običajno doma. Preprost recept, ki se ga lahko loti vsak!
Mini jogurtove miške – pripomočki:
- globoka ponev ali kozica
- papirnate brisačke
- penovka
Mini jogurtove miške – sestavine
Sestavine so za 40-45 mini mišk. Odvisno, kako velike boste delali.
- 200 g bele gladke moke (del lahko nadomestimo npr. s pirino)
- 35-40 g kristalnega sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 1 limonin ali rumov sladkor (po želji)
- ščepec soli
- pol žličke sode bikarbone (ali pecilnega praška)
- 1 žlica nastrgane limonine lupinice
- 1 lonček navadnega jogurta
- 1 jajce
- olje za cvrtje
- sladkor v prahu za posip
Mini jogurtove miške – postopek:
V posodo damo najprej vse suhe sestavine: 200 g moke, 35-40 g kristalnega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 limonin ali rumov sladkov (po okusu in želji), ščepec soli, pol čajne žličke sode bikarbone (lahko nadomestimo s pecilnim praškom) ter 1 velika žlica nastrgane limonine lupinice. Z žlico premešamo.
Nato dodamo še 1 lonček navadnega jogurta in 1 celo jajce.
Vse skupaj premešamo z robotom ali mikserjem, da dobimo maso, ki ni ne pregosta in ne pretekoča.
V kozici ali globoki ponvi segrejemo olje. Olja mora biti toliko, da bodo miške v njem lepo plavale. Medtem ko čakamo, da se olje segreje, pripravimo plitek krožnik in ga obložimo s papirnato brisačko. Pripravimo tudi penovko. Če je olje dovolj vroče, preverimo s pomočjo ročaja lesene kuhalnice, ki ga malce namočimo v olje in v kolikor se okrog njega delajo mehurčki, lahko začnemo s peko mini jogurtovih mišk. Z majhno žličko zajamemo maso in jo s pomočjo druge žličke ali prsta spustimo v vroče olje.
S penovko pomagamo miškam, da se vse obrnejo in spečejo na obeh straneh. Nekatere miške pa se obrnejo kar same.
Ko so lepe zlato rjave barve, jih s penovko poberemo iz olja, malce odcedimo in stresemo na papirnate brisačke, da popivnajo odvečno maščobo.
Mini miške potresemo s sladkorjem v prahu. Lahko pa po želji dodamo malo mletega cimeta ali kakava.
Prijetno sladkanje!