Mandljeva krostata s hruškami
Krhko testo, ki ga bomo naredili iz mandljeve moke in nadev iz mletih mandljev z noto čokolade in svežino, ki jo bodo dodale hruške – vse te čudovite okuse bomo ujeli v mandljevi krostati s hruškami, ki nas bodo popeljali v kulinarično doživetje.
Mandljeva krostata s hruškami – pripomočki:
- tehtnica
- sekljalnik
- žlica
- pekač premera 28 cm
- nož za lupljenje
- ribeželn
- žlička
Mandljeva krostata s hruškami – sestavine:
Pekač za pite premera 28 cm
Testo:
- 200 g mandljeve moke
- 150 g zmehčanega masla
- 4 žlice eritritola (ali kakšnega drugega sladila)
- nastrgana limonina lupinica
- 1 vaniljev sladkor
- 3 rumenjaki
Nadev:
- 100 g mletih mandljev
- 100 g zmehčanega masla
- 4 do 5 žlic eritritola (ali kakšnega drugega sladila)
- 1 vaniljev sladkor
- ščep cimeta v prahu
- par kapljic mandljeve arome
- 2 jajci
- 2 žlici črnega grenkega kakava
- 30 g čokoladnih kapljic
In še:
- 4 hruške
- sok 1 limone
Mandljeva krostata s hruškami – postopek:
Vse sestavine za testo zgnetemo v homogeno testo.Testo ne rabi počivati in ga kar takoj s pomočjo prstov razporedimo po namaščenem pekaču. Testo prešpikamo z vilicami in ga damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija za 10 minut.Med tem, ko se peče testo, se lotimo hrušk. Hruške olupimo in prerežemo po polovici. Polovičkam s pomočjo žlice izdolbemo pečke. To počnemo z občutkom in pazimo, da se nam polovičke ne prelomijo. Hruške prelijemo z limoninim sokom, da ne bodo oksidirale in bodo ohranile lepo belo barvo.Nato se lotimo nadeva. V sekljalniku zmeljemo mandlje.Nato kar v sekljalnik dodamo maslo, sladilo, vaniljev sladkor, mandljevo aromo, cimet, jajci in čokolado v prahu ter vse skupaj zmešamo.Na koncu ročno primešamo še čokoladne kapljice.Na skoraj ohlajeno, mlačno testo enakomerno premažemo nadev.Hruške po dolžini z nožem prečno narežemo na krhlje. Pazimo, da z nožem ne zarežemo do dan, da se hruške obdržijo še v celem kosu. Tako narezane hruške v krogu razporedimo po nadevu krostate in damo peči na 180 stopinj Celzija za 40 minut.Prijetno sladkanje!Njom, njom, njooom……