Makove rezine z jabolki
Tako mehko, sočno in okusno pecivo ne bo pustilo ravnodušnega nobenega ljubitelja maka. Makove rezine z jabolki so super ideja za skoraj vsako priložnost!
Pripomočki za makove rezine z jabolki:
- nož
- deska za rezanje
- žlica
- pekač 20 x 30 cm
- tehtnica
- posoda
- ribežen
- pečica
Sestavine za makove rezine z jabolki:
Za pekač 20 x 30 cm cm:
- 140 g pšeničnega zdroba
- 100 g maka
- 100 g sladkorja
- 3 jajca
- 1 dl olja
- 1 dl mleka
- 1 vanilin sladkor
- 1 pecilni prašek
- 700 g jabolk
- 2 žlici ruma (opcijsko)
Čokoladni preliv:
- 140 g čokolade
- 40 g masla
- 0,5 dl mleka
- 1 žlica olja
Postopek za makove rezine z jabolki:
Pripravimo si vse sestavine, naj bodo sobne temperature. Natehtamo pšenični zdrob, sladkor in mak ter damo vse troje v večjo posodo.
V isto posodo dodamo jajca, mleko, olje, vanilin ter pecilni prašek. Če želimo lahko dodamo tudi 2 žlici ruma, saj se okus zelo lepo poda k ostalim sestavinam, alkohol pa med peko tako izhlapi.
Vse sestavine razen jabolk dobro zmešamo v enotno, tekočo zmes. Sedaj naribamo jabolka in jih dodamo že prej dobljeni makovi masi. Jabolk je v tem pecivu res veliko, zato bodo makove rezine z jabolki zelo sočne.
Vse še enkrat dobro premešamo in maso prelijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
Pečemo v naprej ogreti pečici 40 min na 180 °C. Po pečenju pecivo ohladimo na sobno temperaturo in naredimo tekoč čokoladni preliv iz čokolade, masla in mleka. Nad paro stopimo maslo, dodamo jedilno čokolado ter mleko. Vse skupaj med stalnim mešanjem spremenimo v tekočo čokolado.
Ko je čokolada popolnoma stopljena in so vse tri sestavine povezane med seboj, čokoladni preliv polijemo po pecivu. Enakomerno ga razmažemo po celotni površini.
Pecivo vsaj za 2 uri postavimo v hladilnik, nato ga narežemo na rezine in postrežemo otrokom s šalico kakava ali soka, odraslim s kozarcem slajšega vina.
Dober tek! 😊