Krhki pistacijevi piškoti – pistački
Print Friendly, PDF & Email

Krhki piškoti s pistacijami so nekaj posebnega in malo drugačnega na naših mizah, zato ponavadi povlečejo nase vse poglede. Recept zanje sem naprosila na Siciliji, kjer gojijo izjemne pistacije in iz njih pečejo te krhke pistacijeve piškote, ki jim po domače pravijo: pistački.
So zelo enostavni za izdelavo, a zato nič kaj manj božansko okusni. Okus po pistacijah nas pač nikoli ne razočara.

Krhki pistacijevi piškoti - pistački

Pripomočki za krhke pistacijeve piškote – pistačke:

  • pečica
  • papir za peko
  • sekljalnik (opcijsko)

Sestavine za krhke pistacijeve piškote – pistačke:

Za približno 40 piškotov:

  • 100 g pistacijevega namaza
  • 120 g celih neslanih pistacij
  • 180 g masla
  • 90 g sladkorja v prahu
  • 280 g gladke bele moke

Premaz:

  • 1 žlička pistacijevega namaza
  • 1 žlica nasekljanih pistacij

Postopek za krhke pistacijeve piškote – pistačke:

Vse sestavine si pripravimo na sobno temperaturo. Sploh maslo pustimo na sobni temperaturi malo dlje časa, da se zmehča.

Krhki pistacijevi piškoti - pistački

Neslane, oluščene pistacije nasekljamo na roko ali uporabimo rezalnik. Iz njih moramo dobiti drobne koščke, ki bodo potem v piškotih še občuteni na ugriz. Natehtamo moko, sladkor v prahu in maslo.

Krhki pistacijevi piškoti - pistački

Maslo z električnim mešalnikom stepamo eno do dve minuti, da dobimo nežno kremasto zmes.
Dodamo sladkor v prahu in pistacijev namaz ter na srednji stopnji mešalnika mešamo tako dolgo, da dobimo enotno, kremasto zmes.

Krhki pistacijevi piškoti - pistački

Sedaj dodamo še moko in sesekljane pistacije (1 žlico sesekljanih pistacij si prihranimo za posip po pečenih piškotih) ter vse dobro premešamo in na koncu pregnetemo na roke. Ko dobimo voljno testo, ga zavijeno v folijo za živila in pustimo počivati med 30 in 90 minut na hladnem.

Krhki pistacijevi piškoti - pistački

Pomembno
Ker se moke med seboj precej razlikujejo po tem koliko tekočine vpijejo, prilagajajte količino, če pečete s katero drugo moko, da bo masa za piškote res kompaktna in homogena.

Če testo pustimo na hladnem več kot 2 uri (pa vse tja do 3 dni), ga pred oblikovanjem v kroglice pustimo na sobni temperaturi 30 minut.
Sedaj začnemo izdelovati kroglice, ki naj bodo velike za približno 1 čajno žličko mase (14 gramov). Kroglice lepo oblikujemo med dlanmi in jih polagamo na hladen pekač, ki smo ga prej prekrili s papirjem za peko.

Krhki pistacijevi piškoti - pistački

Krhki pistacijevi piškoti - pistački

V naprej ogreti klasični pečici (ne na ventilaciji) na 180 °C pečemo krhke pistacijeve piškote do nežno rjavkaste barve na vrhu. To traja približno 12 do 14 minut.

Krhki pistacijevi piškoti - pistački

Pistacijeve piškote ohladite, nato čisto na tanko premažete s preostalim pistacijevim namazom ter posujete s ščepcem sesekljanih pistacij. Ponudite ob kavi, čaju, kuhanem ginu, s teranovim likerjem, itd.
Če krhkih pistacijevih piškotov – pistačkov ne ponudite takoj, jih nepremazane zaprite v kovinsko škatlo za piškote. Preden jih postrežete, pa jih premažite in posujte s pistacijami.

Krhki pistacijevi piškoti - pistački

Krhki pistacijevi piškoti - pistački

Pri vsaki peki piškotov pa vam svetujem, da se držite Nasvetov pri peki piškotov.

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor