Kremšnite – Kremne rezine
Penaste, polnega okusa, za stare, za mlade, … kjerkoli in kadarkoli, to so kremšnite. Nekoč mi je starejši gospod rekel, da obožuje kremšnite in da jih je že veliko poskusil, pa vendar tako dobrih še ni jedel. In res je, te so najboljše! Doma jih velikokrat naredim, ko nam zadiši kaj sladko kremastega. Posebno polnega okusa so, če jih naredimo z domačimi jajci. Z njimi ni veliko dela, še posebno ne, ko je postopek utečen. Priprava traja malo dlje, kot pa npr. kuhanje pudinga in še to je na račun testa, katerega je treba le razvaljati in speči. Torej, v eni uri so kremšnite že na hladnem in čakajo na razrez :).
Pripomočki za kremšnite
- podlaga za valjanje testa
- nizki pekač
- mešalnik
- model (visoki pekač) velikosti 30 cm x 43 cm
Sestavine za kremšnite
- zavojček listnatega testa (2 kosa)
- 15 jajc
- 7 velikih žlic koruznega škroba (Gustina)
- 30 žlic sladkorja v prahu
- 4 vanilijeve sladkorje
- 2,5 l mleka
- 15 žlic ostre moke
- 8 dl sladke smetane za stepanje
- 3 velike žlice ruma
Postopek priprave kremšnit
Listnato testo odtalimo (nekaj časa pustimo na sobni temperaturi) in ga razvaljamo v velikosti modela v katerega bomo potem vlili maso za kremšnite. Jaz sem uporabila večji model – pekač v velikosti 30 cm x 43 cm in dobila 24 kremšnit. V kolikor imate manjši model, lahko količine prepolovite oz. prilagodite velikosti modela. Razvaljamo oba kosa testa in ju položimo na nizki pekač.
Razvaljano testo prepikamo z vilico in spečemo v predhodno ogreti ventilacijski pečici na 180 stopinj Celzija, vsak kos testa na svojem pekaču lahko pečemo v pečici istočasno.
Fit kremšnita z manj kalorijami
Ločimo rumenjake od beljakov.
Rumenjakom dodamo polovico sladkorja v prahu (15 žlic) in penasto zmešamo. Ko naraste, dodamo gustin raztopljen v 5 dl mleka in dodamo ostro moko, tako dobimo jajčno maso.
Med tem časom zavremo mleko, v katerega smo dodali vanilijev sladkor in vanj počasi med mešanjem vlivamo jajčno maso.
Mešamo, da se zgosti in kuhamo 7 minut.
V tem času iz beljakov in preostalega mletega sladkorja (15 žlic) naredimo sneg.
V vrelo kuhano kremo dodamo sneg in ga počasi s kuhalnico vmešamo. Med vmešavanjem snega dodamo rum. Mešamo tako dolgo, da masa dobi enakomerno kremasto teksturo.
Maso vlijemo na že v naprej pripravljen višji model ali pekač, v katerega smo položili pečeno oblato listnatega testa. Pustimo na hladnem, da se malo ohladi, potem pa model prestavimo v hladilnik.
Ko se masa dobro ohladi (najboljše naslednji dan), stepemo smetano in z njo premažemo ohlajeno in strjeno maso v modelu. Drugo oblato listnatega testa še v pekaču v katerem se je testo peklo, razrežemo na kvadratke – pokrovčke, v velikosti kremšnite in jih polagamo enega do drugega na sneg. Krovno listnato testo razrežemo prej zato, da potem režemo le maso in spodnje testo – podlago in ne “stisnemo” končne oblike kremšnit.
Z nožem razrežemo maso enakomerno (režemo do dna, da razrežemo tudi spodnjo oblato testa) na kremšnite.
Potresemo s sladkorjem in z lopatico jemljemo kremšnite iz modela ter postrežemo.
Prijetno sladkanje!