Klasičen jabolčni zavitek
Klasičen jabolčni zavitek pripravljamo predvsem jeseni, ko jabolka dozorijo. Tekne kot sladica, je pa odličen tudi za zajtrk.
Pripomočki za klasičen jabolčni zavitek:
- kuhinjska tehtnica
- velika posoda za pripravo nadeva
- ponev
- žlica
- kuhinjska pečica
- čajna žlička
- kuhalnica
- strgalnik
- kuhališče
- pekač
Sestavine za klasičen jabolčni zavitek:
- 2 kg nesladkih jabolk
- 10 g vanilijevega sladkorja (1 vrečka)
- 50 g masla
- 2 žlici sončničnega olja
- 250 g sladkorja
- 2 južni žlici drobtin
- 500 g dobrega vlečenega testa
- 1 čajna žlička cimeta
- 500 g kisle smetane
Postopek za klasičen jabolčni zavitek:
Na olju in maslu popražimo drobtine. Ko odstavimo z ognja, mešamo še dve minuti, da se ponev ohladi in se drobtine ne prismodijo.
Naribamo jabolka, dodamo sladkor, vanilijev sladkor in cimet ter zmešamo.
Testo razstavimo na s prtom pokrito mizo in ga premažemo s ¾ kisle smetane. ¼ kisle smetane prihranimo.
Ko je testo že premazano s kislo smetano, jabolkom dodamo popražene drobtine, premešamo in vse skupaj enakomerno porazdelimo po testu.
Testo na rahlo zvijemo in položimo v pekač.
Testo od zgoraj premažemo s kislo smetano, ki smo jo prej prihranili.
Pečemo na do 190°C do zlato rumene barve oziroma 40 minut.
Na še vročega enakomerno presejemo sladkor v prahu.
Razrežemo na kose in postrežemo.
Klasičen jabolčni zavitek je močna sladica, ki lahko ob bogati zelenjavni juhi tudi zaokroži kosilo.