Kavna panna cotta
Panna cotta je ena izmed tistih sladic, ki jo pripravimo kadar nimamo preveč časa za pripravo sladice, a si vseeno želimo izvrstno sladico za naše goste. Kavna panna cotta je enkratna sladica na žlico. Kavna panna cotta je idealna sladica za zaključek kosila ali pa poletne večerje, ko bi kavica teknila ampak zaradi toplote smo v dvomih …
Pripomoči za pripravo kavne panna cotte
- kozica in kuhalnica
- aparat za kuhanje kave (ali džezva)
- nož in zajemalka
- 6 decilitrskih servirnih kozarcev
Sestavino za kavno panna cotto
Za 6 kozarcev
- 150 ml kave
- 500 ml smetane
- 100 g sladkorja
- 1/2 vaniljevega stroka
- 8 g želatine v lističih
- 40 g čokoladnih kapljic
Postopek za pripravo kavne panne cotte
Priprava te sladice se začne s pripravo močne kave. V aparat za pripravo kave damo kar močno mešanico kave (ali pa kavo skuhamo klasično). Drugi korak je, da damo lističe želatine namakati v mrzlo vodo, da se zmehčajo.
Sedaj v kozico vlijemo smetano, vzamemo polovico vaniljevega stroka, ga prerežemo na pol in z nožem postrgamo ven vaniljeva semena. Tako vaniljeva semena kot strok vržemo v smetano.
V smetano stresemo še sladkor ter vse skupaj položimo na štedilnik in pustimo, da vse skupaj zavre.
Ko smetana zavre, jo umaknemo s štedilnika, odstranimo vaniljev strok in primešamo lističe želatine, ki smo jih pred tem dobro odcedili. Pomešamo, da se želatina raztopi.
Na vrsti je še kava, biti je mora 150 ml kar so približno tri skodelice kave. Kavo ravno tako primešamo vreli smetani.
Tako kavna je panna cotta pripravljena, prelijemo jo v 6 servirnih kozarcev, najlepši efekt pa dosežemo, če jih prelijemo kar v skodelice za kavo. Tako lahko naše goste tudi pohecamo, saj na prvi pogled zgledajo skodelice kot bi bile napolnjene s kavo z mlekom.
Za piko na i, spustimo v vsako skodelico kavne panna cotte po par čokoladnih kapljic.
Kavna panna cotta se mora samo še strditi, zato jo postavimo v hladilnik za 3 do 4 ure.
In dober tek!