Savoiardi
Print Friendly, PDF & Email

Savoiardi, ali baby piškoti so zelo okusni navadni piškoti, ki jih ponavadi uporabljamo za izdelavo tiramisuja, ali ostalih sladic. Priljubljeni so pri otrocih, ker so mehki in okusni. Pripravimo jih sami, priprava ni težavna in ne bo vam vzela veliko časa.

savoiardi-10

Savoiardi – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • skleda 2x
  • manjša skledica
  • kuhalnica
  • cedilo
  • žlica
  • vrečka za brizganje z okroglim nastavkom
  • papir za peko
  • nizek pekač iz pečice
  • električni mešalnik

Savoiardi – sestavine:

  • 3 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 120 g gladke bele moke

Savoiardi – postopek:

Pečico prižgemo in jo nastavimo na 180 °C. Pripravimo obe skledi, v kateri ločimo beljake od rumenjakov. Nato v vsako skledo stresemo pol sladkorja, torej 50 g k beljakom in 50 g k rumenjakom. Z električnim mešalnikom najprej dobro stepemo beljake s sladkorjem, v zelo čvrst sneg, ter nato zmiksamo še rumenjake, da se sladkor skoraj stopi in rumenjaki malenkost narastejo.

savoiardi

Od beljakov odvzamemo eno žlico mase in jih damo k rumenjakom, dobro premešamo, ter nato s kuhalnico, na rahlo primešamo še ostal sneg beljakov.

savoiardi-1

savoiardi-2

Mase ne stepamo, tolčemo ali na hitro mešamo. Delamo počasi in kar se le da na rahlo. Mešamo dokler masa ni enotna. Ostati mora zelo puhasta.

savoiardi-3

V skledico odmerimo moko, vzamemo cedilo, ter po žlico moke na enkrat, presejemo k puhasti jajčni masi.

savoiardi-4

Vsakič počasi in na rahlo vmešamo moko k jajčni masi. Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka moke. Masa naj bo na koncu puhasta in rahla.

savoiardi-5

Pekač obložimo s papirjem za peko. Maso napolnimo v vrečko za brizganje z okroglim nastavkom in na papir za peko brizgamo savoiarde. Pričnemo tako da, naredimo majhen kupček, katerega razpotegnemo po dolžini, za cel savoiard cca. 8 cm in zaključimo s še enim majhnim kupčkom. Lahko pa jih brizgate tako, kot če bi od strani, v zraku delali znak za neskončnost \infty. Mogoče se sliši smešno, ampak na tak način dobimo lepo obliko savoiardov. 😛

savoiardi-6

savoiardi-7

savoiardi-8

Delate lahko tudi preproste ravne črte. Brizgamo jih cca. 2 cm narazen, ker se bodo ob peki napihnili. Ko nabrizgamo vse, pekač potisnemo v pečico in jih pečemo 10 minut, pri 180 °C. Do zlato-rjave barve. Po pečenju, počakamo da se ohladijo in jih nato odlepimo s papirja za peko.

savoiardi-9

Iz savoiardov lahko poskusite pripraviti tudi slasten Browniemissu. 😀

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor