Jabolčni zavitek s skuto in mandlji
Jabolčni zavitek oz. bolj domač nam je izraz štrudelj, je sladica, ki je “doma” v vsakem domu dobre gospodinje. Obstaja nešteto različic in pri peki te sladice res lahko pričaramo vedno drugačen in nov okus. Jaz sem jabolkom dodala malo skute in mandljev, okusa obojega se k jabolkom odlično podata. Zelo je dober še topel, odličen pa je tudi, ko se ohladi in še naslednji dan, če ga kaj ostane.
Pripomočki za peko jabolčnega zavitka:
- skleda za mesenje testa
- površina za pripravo testa – vlečenje
- tekstilna podlaga – prt
- pekač
- nož
- ribežen
- tehtnica
- pečica
Sestavine za jabolčni zavitek:
Testo:
-
20 dag ostre moke
- 40 dag mehke moke
- 1 jajce
- 1 velika žlica olja
- 1 velika žlica kisa
- 1 majhna žlička soli
- 2,5 dl vode
Nadev:
-
1,2 kg jabolk
- 10 dag skute
- 8 dag mandljev
- 4 dag kruhovih drobtinic
- 15 dag sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 1 dl olja
- malo limone
- cimet
Postopek za pripravo jabolčnega zavitka:
Najprej zamesimo testo (lahko s kuhinjskim robotom ali ročno). Med gnetenjem dodajamo mlačno vodo.
Ko je testo dobrozgneteno, malo naoljimo posodo, v katero položimo testo, in z naoljenimi prsti pogladimo testo po vrhu ter ga pokrijemo s folijo, da se pri počivanju testa ne naredi skorja. Testo pustimo počivati vsaj pol ure na sobni temperaturi.
Posodo s testom obrnemo na pomokano podlago in testo malo razvaljamo.
Testo z naoljenimi prsti na tanko razvlečemo po površini podlage, ki je prekrita s tkanino – prtom. Testo vlečemo od sredine navzven zelo počasi, da se ne natrga in ga pustimo nekaj časa, da se malo posuši. Suši se naj toliko časa, da se površina ne lepi na dlan, ko jo pritisnemo na testo. Če smo v stiski s časom, ga posušimo s sušilnikom za lase.
V času, ko se testo suši, olupimo in naribamo jabolka, stisnemo malo limone, da jabolka ne potemnijo. Tako dobijo tudi rahlo kiselkast okus.
Jabolkom dodamo sladkor, vanilijev sladkor in cimet in vse skupaj prepražimo na dveh žlicah olja.
Po ravno prav posušenem testu razpršimo olje, raztresemo skuto, mlete mandlje, drobtinice in nazadnje prepražena jabolka. Sok, ki se je izločil med praženjem pustimo v kozici za kasneje.
Testo zvijemo v rolo …
… in ga z robom krožnika (da se robovi zlepijo in nam nadev ne uhaja) razrežemo na dolžino pekača velike role.
Role zložimo v pekač, obložen s papirjem za peko in prelijemo s skokom, ki nam je ostal pri praženju jabolk.
Pekač položimo v segreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo eno uro oz. toliko časa, da zavitek dobi lepo zlato-rjavo barvo.
Ko je zavitek pečen, ga vzamemo iz pečice, pustimo, da se malo ohladi in ga posujemo z mletim sladkorjem.
Razrežemo in postrežemo. Je dobrodošel za zahtevne brbončice … njamiiii!