Jabolčni zavitek s skuto in mandlji
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčni zavitek oz. bolj domač nam je izraz štrudelj, je sladica, ki je “doma” v vsakem domu dobre gospodinje. Obstaja nešteto različic in pri peki te sladice res lahko pričaramo vedno drugačen in nov okus. Jaz sem jabolkom dodala malo skute in mandljev, okusa obojega se k jabolkom odlično podata. Zelo je dober še topel, odličen pa je tudi, ko se ohladi in še naslednji dan, če ga kaj ostane.

Jabolčni zavitek s skuto in mandlji

Pripomočki za peko jabolčnega zavitka:

  • skleda za mesenje testa
  • površina za pripravo testa – vlečenje
  • tekstilna podlaga – prt
  • pekač
  • nož
  • ribežen
  • tehtnica
  • pečica

Sestavine za jabolčni zavitek:

Testo:

  • Jabolčni-zavitek-s-skuto-in-mandlji-3

    20 dag ostre moke

  • 40 dag mehke moke
  • 1 jajce
  • 1 velika žlica olja
  • 1 velika žlica kisa
  • 1 majhna žlička soli
  • 2,5 dl vode

Nadev:

  • jabolcni-zavitek-s-skuto-in-mandlji-4

    1,2 kg jabolk

  • 10 dag skute
  • 8 dag mandljev
  • 4 dag kruhovih drobtinic
  • 15 dag sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 dl olja
  • malo limone
  • cimet

Postopek za pripravo jabolčnega zavitka:

Najprej zamesimo testo (lahko s kuhinjskim robotom ali ročno). Med gnetenjem dodajamo mlačno vodo.

Jabolčni zavitek s skuto in mandlji

Ko je testo dobrozgneteno, malo naoljimo posodo, v katero položimo testo, in z naoljenimi prsti pogladimo testo po vrhu ter ga pokrijemo s folijo, da se pri počivanju testa ne naredi skorja. Testo pustimo počivati vsaj pol ure na sobni temperaturi.

Jabolčni zavitek s skuto in mandlji

Posodo s testom obrnemo na pomokano podlago in testo malo razvaljamo.

Jabolčni zavitek s skuto in mandlji

Testo z naoljenimi prsti na tanko razvlečemo po površini podlage, ki je prekrita s tkanino – prtom. Testo vlečemo od sredine navzven zelo počasi, da se ne natrga in ga pustimo nekaj časa, da se malo posuši. Suši se naj toliko časa, da se površina ne lepi na dlan, ko jo pritisnemo na testo. Če smo v stiski s časom, ga posušimo s sušilnikom za lase.

Jabolčni zavitek s skuto in mandlji

V času, ko se testo suši, olupimo in naribamo jabolka, stisnemo malo limone, da jabolka ne potemnijo. Tako dobijo tudi rahlo kiselkast okus.

Jabolčni zavitek s skuto in mandlji

Jabolkom dodamo sladkor, vanilijev sladkor in cimet in vse skupaj prepražimo na dveh žlicah olja.

Jabolčni zvitek s skuto in sirom

Po ravno prav posušenem testu razpršimo olje, raztresemo skuto, mlete mandlje, drobtinice in nazadnje prepražena jabolka. Sok, ki se je izločil med praženjem pustimo v kozici za kasneje.

Jabolčni zavitek s skuto in mandlji

Testo zvijemo v rolo …

Jabolčni zavitek s skuto in mandlji

… in ga z robom krožnika (da se robovi zlepijo in nam nadev ne uhaja) razrežemo na dolžino pekača velike role.

Jabolčni zavitek s skuto in mandljiRole zložimo v pekač, obložen s papirjem za peko in prelijemo s skokom, ki nam je ostal pri praženju jabolk.

Jabolčni zavitek s skuto in mandlji

Pekač položimo v segreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo eno uro oz. toliko časa, da zavitek dobi lepo zlato-rjavo barvo.

WP_20150912_19_10_30_Pro[1]Ko je zavitek pečen, ga vzamemo iz pečice, pustimo, da se malo ohladi in ga posujemo z mletim sladkorjem.

WP_20150912_19_12_52_Pro[1]

Razrežemo in postrežemo. Je dobrodošel za zahtevne brbončice … njamiiii!

 

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.4]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor