Domači štrudelj
Print Friendly, PDF & Email

Pomislite, kdaj največkrat jeste štrudelj … verjetno takrat, ko ga speče mama ali babica, ali pa mogoče v restavraciji za sladico po nedeljskem kosilu. Tokrat ga lahko za spremembo pripravite kar sami. Da si malo olajšamo delo, testo kupimo kar v trgovini, pa bo še vedno tako okusen kot tisti, ki ga pripravi mama. Poskusite, ne bo vam žal.

domači štrudelj

Domači štrudelj – pripomočki:

  • dve manjši skledi
  • ribežen
  • valjar
  • kuhinjsko servieto
  • peki papir
  • pekač

Domači štrudelj – sestavine:

  • zavitek listnatega testa
  • 3 jabolka
  • 250 gramov nepasirane skute
  • 1 lonček kisle smetane
  • 2 jajci
  • 5 žlic sladkorja
  • cimet
  • malo moke za posipanje površine

Domači štrudelj – postopek priprave:

Jabolka operemo, olupimo in naribamo. Posujemo jih z žlico sladkorja (če so bolj kisle, ga lahko damo malo več) in pol čajne žličke cimeta.

domači štrudelj 1

Nato pripravimo nadev iz skute in kisle smetane. Zmešamo 250 gramov skute, polovico lončka kisle smetane, 1 jajce, 3 žlice sladkorja.

domači štrudelj 2Na delovni pult damo kuhinjsko servieto. Posujemo jo z malo moke, da se nam testo ne prime na njo. Nato razvaljamo listnato testo. če ga imamo v kocki. Lahko kupimo tudi testo, ki je že razvaljano. Po razvaljanemu testu posujemo naribana jabolka in nadev iz skute. Nato s pomočjo serviete zvijemo štrudelj in ga prestavimo na pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem.

domači štrudelj 3Ko imamo štrudelj zavit na pekaču, vklopimo pečico na 180 stopinj in pripravimo še preliv, ki ga bomo prelili čez. Zmešamo polovico lončka kisle smetane, 1 jajce in žlico sladkorja. Prelijemo po štrudlju, ga z vilico po vrhu malo prepikamo, da se nam ne napihne in ga damo v pečico.

domači štrudelj 4Štrudelj pečemo pri 180 stopinjah približno 45 minut, tako da se rjavo zapeče.

domači štrudelj 5

Ko se ohladi, ga narežemo in ponudimo. Če pa nas premami že prej, ga lahko jemo tudi mlačnega.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor