Domači hitri šarkelj
Domači šarkelj je zelo rahlo pecivo na hitro, ki ima okus po nostalgiji, saj smo ga jedli velikokrat že v otroških letih. Tudi sama ga pogosto pečem mojim domačim. Najboljši je svež, zato ga kar hitro zmanjka. Ker nam priprava vzame malo časa, je pripraven za primere, ko potrebujemo nekaj mehko sladkega okusa na hitro.
Pripomočki za domači hitri šarkelj:
- model za šarklej
- posoda za mešanje
- mešalnik
- merilna posoda
- tehtnica
- žlica
- pečica
Sestavine za domači hitri šarkelj:
- 4 jajca
- 25 dag sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 1 dl mleka
- 1 dl olja
- 25 dag moke
- 1 pecilni prašek
- 2 veliki žlici kakava
- maščoba za model
Postopek za pripravo domačega hitrega šarklja:
V posodo za mešanje damo jajca, katerim dodamo sladkor in vanilijev sladkor.
Jajca, sladkor in vanilijev sladkor z mešalnikom penasto zmešamo ter dodamo olje in mleko.
V maso po žlicah dodajamo moko v katero smo vmešali pecilni prašek.
Polovico mase vlijemo v prej namaščen in pomokan model za peko, v preostalo maso pa vmešamo kakav.
V model dolijemo preostalo maso z vmešanim kakavom.
Model položimo v segreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo 35 minut.
Ko se zgornja plast šarklja obarva in popoka, model vzamemo iz pečice in ga nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, da se malo ohladi ter biskvit odstopi od sten modela.
Čez nekaj časa šarkelj zvrnemo na podstavek, ga posipamo z mletim sladkorjem in razrežemo ter postrežemo.
prijetno sladkanje!