Ingverjev čaj z limono in cimetom
Print Friendly, PDF & Email

Rada imam čaje, različne okuse. Tudi zelišča nabiram sama in si potem naredim različne mešanice. Zadnjič pa sem, po trenutnem vzgibu, ko sem kuhala ingverjev čaj in me je iz kota kuhinjskega pulta ”opazovala” limona, skuhala ingverjev čaj z limono in cimetom. In okus? Najprej boste začutili kislost limone, ki jo takoj ublaži sladkoba in okus cimeta ter nekje v ozadju rahlo pekoča nota ingverja. Vam povem, krasen domač čaj iz le treh sestavin. Pozabite na čaje iz filter vrečke!

Pripomočki za pripravo ingverjevega čaja z limono in cimetom:

  • deska in nož za rezanje
  • čajnik volumna 1,5 l
  • grelnik vode ali štedilnik
  • lesena ali plastična žlica
  • cedilo

Sestavine za ingverjev čaj z limono in cimetom

Za pripravo 1,5 l ingverjevega čaja:

  • 1,5 l vrele vode
  • 1 bio limona
  • 2-3 centimetre ingverjeve korenine
  • 1/4 čajne žličke mletega cimeta (lahko tudi palčka celega cimeta)

Postopek priprave ingverjevega čaja z limono in cimetom

Vodo zavremo. To lahko storimo v grelniku tekočin ali na štedilniku. Medtem dobro umijemo limono, saj bomo uporabili celo, z lupino vred. Nato limono narežemo na kolobarje. Ingverjevo korenino razkosamo na več koščkov, lahko pa pustite tudi celo. Lupljenje ni potrebno.

ingverjev-caj-z-limono-in-cimetom-2

Ko voda zavre, jo prelijemo v čajnik (če ste jo greli v grelniku),  v katerega smo že dali ingver, limono in cimet, sicer jo pustimo v čajniku in v vodo dodamo na kolobarje narezano limono, ingver in cimet. Premešamo z leseno ali plastično žlico in pokrijemo. Pustimo stati  10-15 minut, nato precedimo.

ingverjev-caj-z-limono-in-cimetom-3

In že lahko uživamo v okusnem ingverjevem čaju z limono in cimetom.

ingverjev-caj-z-limono-in-cimetom-11

Po želji si ga lahko še sladkate, priporočam med, ki pa ga čaju dodamo, ko se le-ta malo ohladi in ga doziramo z leseno ali plastično žlico, da se ne uniči dobro v medu.

ingverjev-caj-z-limono-in-cimetom-1

Pa na zdravje!

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor