Borovničeva pita iz polnozrnate moke
Print Friendly, PDF & Email

Čas borovnic je zame eden najlepših! Lepo vreme, hoja po gozdu, nabiranje borovnic. In potem tisti najboljši del: peka raznovrstnih peciv iz tega, kar smo nabrali 😊 Borovničeva pita iz polnozrnate moke je zelo priljubljena sladica! Krhko testo se kar topi v ustih in se veže z božanskim okusom borovnic. Lahko jo postrežete takoj še toplo, počaka pa tudi več dni ohlajena v hladilniku.

Pripomočki za borovničevo pito iz polnozrnate moke:

  • posoda za mesenje testa
  • tehtnica
  • kuhalnica
  • nož
  • žlica
  • pekač premera 26 centimetrov
  • pečica

Sestavine za borovničevo pito iz polnozrnate moke

Za pekač premera 26 cm.

Krhko testo:

  • 300 g polnozrnate bele moke
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce

Nadev:

  • 500 g borovnic
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 žlička cimeta

Preliv:

  • 2 jajci
  • 3 žlice mleka
  • žlica sladkorja
  • žlica praška za vanilijev puding

Postopek za borovničevo pito iz polnozrnate moke:

Najprej naredimo krhko testo. V posodo natehtamo moko in sladkor, dodamo jajce in stopimo maslo.

Vse sestavine dobro pregnetemo s kuhalnico ali kar z roko. Ko je testo narejeno ga zavijemo v folijo in damo počivati v hladilnik za 1 uro. Ker smo uporabili polnozrnato moko, je testo temnejše rjavkaste barve. Če uporabite navadno belo moko, bo svetlejše barve.

Po eni uri vzamemo testo iz hladilnika. Dve tretjini ga razporedimo po pekaču in pazimo, da tudi ob stranicah malo testa potegnemo navzgor. Testo večkrat prebodemo z vilicami.

Sedaj naredimo nadev tako, da damo borovnice v posebno posodo in jih z žlico zmešamo s sladkorjem, cimetom in vanilin sladkorjem.

Borovnice s sladkorjem in cimetom enakomerno razporedimo po krhkem testu. Nato še pripravimo preliv, ki ga prelijemo po plasti borovnic tako, da zmešamo 2 jajci z mlekom, dodamo sladkor in puding v prahu.  Povsem na vrh kar s prsti nadrobimo tretjino testa, ki smo si ga dali na stran v začetni fazi priprave pite. Pečemo v navadni pečici 50 minut na 180 °C.

Borovničevo pito iz polnozrnate moke lahko postrežemo še mlačno, odlična pa je tudi ohlajena iz hladilnika.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor