Angelski kokosovi panji
Print Friendly, PDF & Email

Angelski kokosovi panji so praznično pecivo in zelo lepo popestrijo pogrinjke. Za izdelavo potrebujemo poseben modelček za panje. Narejeni so brez peke in ni potrebno posebnih kuharskih tehnik, le ročna spretnost je zaželjena.

Angelski kokosovi panji

 

Angelski kokosovi panji – pripomočki:

  • modelček za panje
  • sekljalnik ali mlinček za kavo

Angelski kokosovi panji – sestavine:

Sestavine zadoščajo za cca. 30  kosov oz. odvisno od velikosti modelčka

Kokosova masa:

  • 200 g kokosove moke (kosmiči)
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 120 g masla sobne temperature
  • 1 beljak
  • 5 kapljic pomarančne arome
  • 1 žlica ruma

Za polnitev panjev:

  • cca. 4 žlice Nutelle (ni točne količine, ker sem jo zajemala iz kozarca)

Opomba: Za polnitev lahko izberete katerokoli kremo (vaniljevo, sadno). Lahko jo sami skuhate, le gostejša naj bo.

Potrebujemo še:

  • 90 – 100 g marcipan mase (za glavice angelčkov)
  • 10 lesenih zobotrebcev
  • 30 okroglih keksov premera velikosti panja
  • 60 mandljevih lističev (za angelska krila)
  • 3 žlice sladkorja v prahu

Angelski kokosovi panji – postopek:

Kokosove kosmiče najprej s sekljalnikom zmeljemo. Če sekljalnika nimamo, lahko uporabimo mlinček za kavo. Kosmiče zmeljemo zato, da panji ne bodo preveč čupavi, da bodo bolj gladki.

Angelski kokosovi panji

 

 

V posodo za mešanje odtehtamo vse sestavine za kokosov maso. Maslo naj bo sobne temperature. Obvezno uporabimo sladkor v prahu, ker se kristalni sladkor ne bo stopil in nam bi kasneje šrkipal pod zobmi. Pomarančna aroma ni obvezna, vendar naredi maso zelo okusno. Tudi rum zelo lepo dvigne okuse, vendar če ne želimo alkohola, lahko dodamo aroma ruma.

Ko gnetemo kokosovo maso, delajmo po občutku. V mislih imejmo, da bo iz te mase potrebno oblikovati panje, kateri ne smejo razpasti. Zato, če imate občutek, da je masa še vedno preveč drobljiva, suha – dodajte še kakšno žlico ali dve beljaka. Če je masa premehka, dodajte še kokosove kosmiče.

Kokosovo maso prestavimo za pol ure v hladilnik.

Angelski kokosovi panji

Pripravimo skodelico s sladkorjem v prahu. Od kokos mase odvzamemo 15 g mase, jo povaljamo v sladkorju v prahu. S sladkorjem v prahu posipamo tudi modelček. Nato vanj vstavimo maso in jo s prsti pritiskamo ob steno modelčka. Na sredini oblikujemo luknjico, ker jo bomo napolnili z Nutello.

Angelski kokosovi panji

Da bomo panje lažje dobili iz modelčka, najprej z napolnjenim modelčkov potolčemo po delovnem pultu. Nato ga nežno odpremo in ponovno nežno potolčemo po delovnem pultu še z delom modelčka, v katerem se drži še kokosova masa, dokler panj ne pade iz modelčka.

Postopek ponavljamo vse dokler nam ne zmanjka mase.

Angelski kokosovi panji

Ker so panji še mehki, z njimi rokujemo previdno in nežno. Luknjo panja zapolnimo z Nutello. Pred uporabo imejmo Nutello vsaj nekaj ur (ali cel dan) na sobni temperaturi, namreč v mehkem stanju bomo lažje polnili panje. Za polnitev lahko uporabimo dresirno vrečko. Jaz sem si pomagala kar z dvema kavnima žličkama. Ko panj napolnimo, ga zapremo z okroglim piškotom. Piškot naj ima velikost premera panja.

Angelski kokosovi panji

Iz marcipan mase oblikujemo kroglice. Od kocke marcipana odvzamemo 3 g in med dlanmi oblikujemo krog. Manjši košček lesenega zobotrebca zapičimo v zgornji del panja in nanj pritrdimo kroglico marcipana. Nato, dokler je še masa mehka, v vsak panj zataknemo po dva mandljeva lističa, katera predstavljata angelska krila.

Opomba: ko boste sladico postregli, sladkosnede opozorite na zobotrebec, da ga bodo lahko odstranili.

Angelski kokosovi panji

Angelske kokosove panje damo na suho mesto in pustimo čez noč ali še kakšen dan zraven, da se posušijo.

Angelski kokosovi panji

Uživajte v sladkih okusih angelskih kokosovih panjev.

Če niste ljubitelj kokosa, angelske panje lahko naredite tudi po receptu za orehove panje.

Angelski kokosovi panji

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor