Sladki panji
Print Friendly, PDF & Email

Sladki panji nas najprej očarajo z videzom in nato zapelje z okusom orehove mase in nato še s sladkim kremnim čokoladnim polnilom. Za pripravo ni posebnih tehnik, le nekoliko časa nam bo vzelo.

sladki panji

Sladki panji – pripomočki:

 • modelček za izdelavo sladkih panjev

Sladki panji – sestavine:

Sestavine zadoščajo za 20 sladkih panjev

Če potrebujete več panjev, količine povečajte.

Orehova masa:

 • 75 g mletih keksov (Albert ali podobnih)
 • 100 g mletih orehov
 • 120 g sladkorja v prahu (obvezno v prahu)
 • 1 beljak

Čokoladna krema:

 • 80 g sladkorja v prahu
 • 1 rumenjak
 • 75 g temne čokolade
 • 1 žlica ruma (ali 1 žlica mleka)
 • 50 g masla

In še:

 • 20 okroglih piškotov
 • 1 žlica sladkorja v prahu

Sladki panji – postopek:

Najprej se lotimo kreme. Temno čokolado nalomimo na koščke in jo stopimo. To lahko storimo v mikrovalovni pečici, kar je tudi najhitreje in najlažje ali nad vodno kopeljo.

sladki panji

Rumenjak in sladkor z mikserjem stepamo do kremne jajčne kreme. To storimo na vodno paro, da se rumenjak termično obdela. Nato dodamo stopljeno čokolado in rum ter ponovno z mikserjem združimo v homogeno kremo. Če bodo sladke panje jedli otroci, namesto ruma dodajte žlico mleka. Če je masa presuha in se noče povezati, dodajte še par kapljic ruma ali mleka.

sladki panji

Na koncu v kremo zmešamo še maslo. Mešamo tako dolgo, da se maslo popolnoma vmeša v kremo.

Beljak stepemo v sneg in mu postopoma vmešamo sladkor v prahu. Posodico s snegom damo na stran.

sladki panji

Orehe in kekse zmeljemo. To lahko storimo že dan prej. Pazimo, da uporabimo dobre orehe, takšne da ne pečejo. Namreč od dobrih orehov je odvisno, da je tudi sladica dobra. V beljak, kateremu smo primešali sladkor, primešamo mlete orehe in kekse. Sestavine premešamo z mikserjem. Na koncu maso z roko oblikujemo v kepo.

 

sladki panji

Preden začnemo z izdelavo panjev, si pripravimo še piškote. Izberemo takšne, da imajo primerno velikost premera modelčka za panje. Moji piškoti so na vrhu bili izbočeni, zato sem jim s pomočjo noža, izboklino odrezala.

sladki panji

Za polnjenje kreme lahko uporabimo dresirno vrečko ali tako kot sem jaz, uporabimo kar večjo injekcijsko brizgo. Slednja se odlično obnese tudi pri polnjenju krofov. Brizgo napolnimo s čokoladno kremo.

Sedaj nam preostane samo še, da se lotimo izdelave panjev. Od mase odvzamemo košček mase in med dlanmi oblikujemo kroglico. Kroglica naj tehta 15 g. Nato jo povaljamo v sladkor v prahu in nato še enkrat med dlanmi.

sladki panji

Kroglico mase vstavimo v panj in jo s prsti pritisnemo ob stene modelčka. Na sredini naredimo luknjo in jo zapolnimo s čokoladnim polnilom. Nato zapremo s piškotom. Piškot nežno pritisnemo na maso.

sladki panji

Modelček za panje odpremo in narejeni sladki panj odložimo na pladenj. Masa najverjetneje ne bo kar padla iz modelčka, zato si pomagamo z rahlim tresenjem. Ker je masa še mehka, se trudimo, da bi se čim manj dotikali že narejenih panjev, zato da bi obdržali lepo obliko.

Sladke panje shranimo na suho in hladno mesto, da se strdijo in da se masa in krema lepo povežeta. Najboljši so šele kakšen dan kasneje. Zato, če smo kdaj s časom na tesnem, lahko sladke panje naredimo že kakšen dan, dva prej, preden jih potrebujemo.

sladki panji

Naj vam teknejo!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor