Ajdovi piškotki
Med vsemi keksi, ki jih pripravljamo, so ajdovi piškotki prava popestritev. Ajdovi piškotki so namreč narejeni le iz ajdove moke, so brez glutena ter po vaši želji tudi brez mlečnih izdelkov in so zelo okusni.
Pripomočki za pripravo ajdovih piškotkov:
- posoda za mešanje
- tehtnica
- pekač
- peki papir
- lahko uporabite testomat, modelčke za piškote, …
Sestavine za pripravo ajdovih piškotkov:
- 500 g ajdove moke (da bodo zagotovo brez glutena pazite, da kupite certificirano moko)
- 1 pecilni prašek
- noževa konica sode bikarbone
- naribana pomarančna lupinica (lahko tudi limonina)
- 150 g rjavega sladkorja (lahko tudi belega, ali sladila)
- 3 žlice kakava v prahu (za tiste, ki se prehranjujete brez glutena, pazite na izvor oz. sestavo)
- 150 g raztopljenega masla (da bodo povsem brez mlečnih izdelkov, lahko maslo nadomestite s kokosovo maščobo)
- 3 vanili sladkorji ali vanilijeva aroma
- 3 jajca
- 1 velika žlica marmelade poljubnega okusa, sama pa največkrat uporabim marelično
Postopek priprave ajdovih piškotkov:
V posodo za mešanje damo vse sestavine in dobro pregnetemo. Pustimo počivati vsaj pol ure.
Pekač obložimo s peki papirjem. Oblikujemo piškotke. Lahko jih naredimo na več različnih načinov: s testomatom, razvaljamo in z modelčki izrežemo piškotke, oblikujemo rogljičke, naredimo kroglice, ki jih pred peko narahlo potlačimo, …
Pečemo na 180°C (klasična pečica) približno 10 minut. Ohlajene shranimo v dobro zaprti posodi.
Prijetno sladkanje.