Vražja omaka
Print Friendly, PDF & Email

Vražja omaka se lahko uporablja kot dodatek vsem jedem, katere bi radi naredili pikantnejše. Je veliko bolj zdrava od popra in ne povzroča želodčnih težav. Omamnega vonja in zelo pekoče vražjega okusa. Za najbolj pogumne je lahko tudi le namaz. 😉

vrazja-omaka

Vražja omaka – pripomočki:

  • štedilnik
  • deska za rezanje
  • srednje velika kozica
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • oster nož
  • ribežen
  • pokrov proti špricanju
  • merica za tekočine
  • gumijaste rokavice
  • stekleničke s pokrovčki
  • lij
  • zajemalka

Vražja omaka – sestavine:

  • 5 manjših paradižnikov
  • 3 srednje velikih korenčkov
  • 1 šalotka
  • 0,5 dl kisa
  • 2 dl vode
  • 1-2 stroka česna
  • pol žličke soli
  • 1 žlička sladkorja
  • žlica olivnega ali drugega olja
  • 15-20 čilijev (lahko so močnejši ali šibkejši, v tem primeru smo uporabili treutno najmočnejše, Carolina reaper čilije, za zelo pekočo omako.)

Vražja omaka – postopek:

Najprej pripravimo vso zelenjavo.

vrazja-omaka-1

Olupimo in na drobno narežemo šalotko in česen.

vrazja-omaka-2

Prav tako olupimo in naribamo korenček.

vrazja-omaka-4

Olupimo in na kocke narežemo paradižnik.

vrazja-omaka-5

Čili razpolovimo, odstranimo mu semena in zelene dele.

vrazja-omaka-3

Uporabite lahko tudi suhe čilije, če svežih nimate. Čilije narežemo na manjše koščke, velike cca. pol cm. Ne pozabite na uporabo rokavic!

vrazja-omaka-6

Na štedilnik postavimo kozico v katero zlijemo olje. Ko se olje segreje, vanj stresemo šalotko in česen, ter ju rahlo popražimo, česen ne sme postati rjav.

vrazja-omaka-7

Nato v kozico dodamo še nariban korenček, premešamo in dodamo še narezan paradižnik. Prilijemo kis in vodo, ter solimo in sladkamo. Zopet dobro premešamo in pustimo, da se na zelo nizkem ognju kuha 10 – 15 minut.

vrazja-omaka-8

Po pretečenem času v kozico dodamo narezane čilije, vsebino premešamo in pokuhamo še cca. 5 minut. Med tem, na palični mešalnik nastavimo pokrov proti špricanju.

vrazja-omaka-9

Nato kozico odstavimo in omako dobro spasiramo s paličnim mešalnikom.

vrazja-omaka-10

Pripravimo čiste stekleničke in pokrovčke, v katere s pomočjo lija in zajemalke polnimo omako.

vrazja-omaka-11

Količinsko, boste na koncu omake dobili cca. 5 – 6 dl. Shranimo jo v hladilniku.

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor