Špinačna omaka za testenine
Print Friendly, PDF & Email

Špinačna omaka je hitra in enostavna za pripravo. Najboljša je iz svežih in domačih sestavin oziroma sestavin lokalne pridelave. Špinača je eno redkih živil bogatih z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti. Poleg tega vsebuje še kar nekaj drugih vitaminov in mineralov, bogata pa je tudi s karotenoidi, ki imajo antioksidativni učinek. Omako lahko postrežete s poljubnimi testeninami, še boljše so špinačne testenine. Špinača, testenine in česen so odlična kombinacija.

Špinačna omaka za testenine 6
Špinačna omaka za testenine

 

Špinačna omaka za testenine – pripomočki:

  • multipraktik ali blender
  • stiskalec za česen

Špinačna omaka za testenine – sestavine:

Za približno 3 osebe

  • 200 g sveže mlade špinače (če nimate sveže špinače, lahko vzamete tudi zmrznjeno)
  • žlica masla
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici kisle smetane
  • ščepec muškatnega oreščka
  • pol žličke mlete kumine
  • sol po okusu
  • po želji poper

Špinačna omaka za testenine – priprava:

Špinačne liste očistimo, temeljito operemo in osušimo. Na kuhalnik pristavimo večji lonec z litrom vode, ki jo solimo. Počakamo, da voda zavre, nato pa v krop stresemo špinačne liste, ki jih kuhamo par minut (2 – 3 minute), da se zmehčajo in ovenijo. Mlado špinačo lahko tudi pripravimo na sopari. Špinačo dobro odcedimo in nekoliko ohladimo.

Špinačna omaka za testenine 1

Mlado špinačo do gladkega zmiksamo v multipraktiku ali blenderju.

Špinačna omaka za testenine 2

Česen olupimo in ga stisnemo s pomočjo stiskalnika za česen. Česen na hitro prepražimo na stopljenem maslu, dokler ne zadiši. Dodamo zmiksano špinačo in vse skupaj na zmernem ognju kuhamo približno 5 minut. Če boste uporabili zmrznjeno špinačo, jo kuhajte toliko časa, da se povsem odmrzne.

Špinačna omaka za testenine 3

Dodamo dve žlici kisle smetane in še nekaj časa kuhamo. Na koncu dodamo ščepec muškatni orešček ter solimo po okusu. Če imate radi poper, lahko tudi malo popoprate.

Špinačna omaka za testenine 4

Vmes smo skuhali poljubne testenine, kot špinača so tudi testenine najboljše, če so pripravljene doma. Kuhane testenine dodamo v špinačno omako in dobro premešamo. Ko se testenine povežejo z omako, jih lahko postrežemo.

Špinačna omaka za testenine 5

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor