Pinždur omaka, ki paše povsod
Če v ozimnici pogrešate kakšno dobro omako, ki se prileže povsod, je tu recept. Omaka se ujema s tortilijami, mesom, na kruhu, krompirjem, rižem … Kakor koli, lahko tudi na žlico.
Pindžur omaka – pripomočki:
- 2 velika lonca
- nož
- deska za rezanje
- pekač
- pečica
- štedilnik
- kuhalnica
- pasirka za fižol
- večje cedilo
- 16 kozarcev za vlaganje s pokrovčki (370 ml ali podobni)
- kuhinjska tehtnica
Pindžur omaka – sestavine:
- 8 kg paprik
- 5kg paradižnika
- 3 žlice soli
- 1/2 žličke črnega popra
- 1/2 žličke belega popra
- 4 glavice strtega česna
- 10 dag sladkorja
- 1dl vinskega kisa
Pinždur omaka – postopek priprave:
Paradižnik narežemo na večje kose in jih damo v lonec. Na dno lonca damo 1dl vode, da se paradižnik ne sežiga.
Papriko položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jo na 200 stopinjah Celzija, dokler se ne pojavijo črni mehurčki. Pečeno papriko polagamo eno na drugo in počakamo, da se malo ohladi.
Medtem večkrat premešamo paradižnik, ki ga kuhamo na zmernem ognju. Ko je paradižnik malo pokuhan, ga s pasirko za fižol, spasiramo, luščine odstranimo.
Paradižnik kuhamo do take gostote, da lahko vidimo sledi kuhalnice.
Paprikam odstranimo semena in peclje, ter jih narežemo na manjše kocke.
V velik lonec damo olje in ga segrejemo. Na njem popražimo papriko, kasneje dodamo še sok paprike in paradižnikovo mezgo. Dodamo vse začimbe, razen alkoholnega kisa.
Dobro prekuhamo, da postane omaka res gosta. Na koncu dodamo alkoholni kis in kuhamo še približno 20 minut. Vročo omako napolnimo v kozarčke in dobro zapremo. Pomagamo si lahko z lijem in zajemalko.
Ko imamo omako napolnjeno, kozarce dobro pogrnemo s krpami do naslednjega dne. Tako se kozarci počasi vakumsko zaprejo.
Pravi okus omake se razvije šele čez kakšen teden.
Uživajte v dobrem okusu!