Pesto iz bazilike
Pesto je italijanska klasična zeliščna omaka krepkega okusa. Sedaj je pravi čas za pripravo, ker je bazilike veliko in mnogokrat ne vemo kaj bi z njo. Pesto dodamo lahko testeninam, mineštram ali pa ga enostavno namažemo na popečen kos kruha.
Pesto iz bazilike – pripomočki:
- skleda
- palični mešalnik
- kuhalnica
- plastični lončki
- ponev
Kaj potrebujemo za pesto iz bazilike:
- sveža bazilika, cca. 200 g oz. dva večja šopka
- 250 ml olivnega olja
- 50 g pinjol
- 2 večja stroka česna
- 200 g parmezana
- sol, poper
Pesto iz bazilike – postopek priprave:
Najprej odstranimo liste bazilike s pecljev in jih operemo pod mrzlo vodo. Nato v manjši ponvi popražimo pinjole (cca. 3 min).
Potem naribamo parmezan in sesekljamo česen. V skledo damo baziliko – s paličnim mešalnikom na grobo najprej sesekljamo baziliko s polovico olja in nato dodamo še preostalo olje, pinjole in česen ter vse skupaj sesekljamo kar se da na fino. Na koncu dodamo še parmezan ter osolimo in popopramo po okusu.
Pesto lahko okusimo takoj ali pa ga porazdelimo v kozarčke in shranimo v zamrzovalniku.
Dober tek!