Omaka za tatarski biftek
Tatarski biftek je namaz iz surovega govejega mesa, najbolje je uporabiti pljučno govedino. Poleg govejega mesa, lahko uporabimo tudi konjsko meso, ki ni tako žilavo. Priljubljen je v prazničnemu decembru na raznih zabavah in zaključkih. Pripravila sem recept za omako, ki se dodaja k surovemu mesu. Bolje dodati manj omake in pustiti bolj grobo teksturo namaza, saj tako dobimo bolj domač videz bifteka.
Omaka za tatarski biftek – pripomočki:
- multipraktik ali blender
- nož
- žlica
- žlička
- posodica, ki jo lahko dobro zapremo
Omaka za tatarski biftek – sestavine:
Za približno 800 g tatarskega bifteka
- 40 g inčunovih filejev
- 2 žlici kaper
- žlica gorčice
- žlica majoneze
- 3 ostre feferone
- žlička čilijeve omake
- 1 večja kisla kumarica
- 1 strok česna
- pol čebule
- 0,50 dl olja
- ščepec soli
- žlička popra
- žlička mlete rdeče paprike
Omaka za tatarski biftek – priprava:
Vse sestavine damo v multipraktik.
Miksamo tako dolgo, dokler ne dobimo gladko zmes oziroma omako.
Omako damo v kozarec ali posodico, ki se dobro zapre in jo hranimo na hladnem. Omaka počaka tudi do nekaj tednov.
Omako primešamo v sesekljano surovo meso ali v tune, če hočemo imeti ribji biftek. Dodamo toliko omake, da dobimo kremni namaz. Če imate radi nekoliko bolj pekočo hrano oziroma biftek, si lahko omako namažete čez biftek. Postrežete ga skupaj s prepečencem ali popečenem toastu ter z margarino ali majonezo.
Dober tek!