Omaka iz pečenega paradižnika z baziliko
Če želite nekaj posebnega, malo posebno omako z več okusa kot so zgolj kuhane omake, potem je prava odločitev omaka iz pečenega paradižnika z baziliko.
S pečenjem paradižnika ter dodatkov iz vsega izvlečemo kar se da msg okusa (paradižnik namreč vsebuje naravni msg) in tako dobimo božansko dobro, gostejšo omako, ki jo lahko uporabljamo kot samostojen namaz na kruh, kot omako za pice, polivke preko testenin, ali kot dodatek mnogim omakam, juham in ostalim jedem na žlico.
Pripomočki za omako iz pečenega paradižnika z baziliko:
- pečica
- papir za peko
- mešalnik, blender
- pasirka ali cedilo
- kozarci 300 ml
- pokrovčki
Sestavine za omako iz pečenega paradižnika z baziliko:
Za približno 6 kozarcev po 300 ml:
- 3 kg paradižnika
- 1 rdeča mesnata paprika
- 100 ml olivnega olja
- 1,5 žlice soli
- 1 žlica sladkorja
- 1 šopek bazilike
- 50 g parmezana (ribanega)
Postopek za omako iz pečenega paradižnika z baziliko:
Omaka iz pečenega paradižnika z baziliko bo res odlična le, če bomo vzeli dobro zrele paradižnike. Takšne, ki so na otip že zelo mehki, oziroma radi rečemo, da so že prezreli za paradižnikovo solato.
Paradižnike operemo, očistimo zelenih delov pri peclju ter ostalih možnih nepravilnosti.
Po želji lahko paradižnike olupimo. Jaz olupim samo tiste vrste paradižnika, ki imajo kompaktnejšo, tršo ovojnico. Nato jih narežemo na tanjše rezine, približno 5 mm debeline in polagamo na pekač, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko.
Prav tako prerežemo papriko na polovico ali štiri dele, ji odstranimo semena ter položimo na pekač k paradižniku.
Vse pokapljamo z olivnim oljem, solimo in sladkamo ter damo za 1 uro v ventilacijsko pečico na 150 °C, da izpari nekaj tekočine paradižnika.
Po tem času temperaruro povečamo na 200°C in pečemo še 20 do 30 minut.
Vmes preverimo, da se paradižnik ne žge, ampak se po vrhu samo rahlo obarva.
Medtem pripravino pesto iz bazilike in parmezana tako, da v mešalniku zmeljemo liste bazilike skupaj z ribanim parmezanom. Koliko bazilike bomo dodali, je čisto osebna odločitev. Jaz dodam liste manjšega šopka – nekje 50 listov.
Ko sta paradižnik in paprika pečena, damo vse (s tekočino vred, ki se je izločila pri pečenju) v mešalnik, blender oziroma karkoli uporabljamo za mletje in zmlejemo v enotno omako.
Nato dobljeno omako prepasiramo. Lahko kar preko navadnega cedila ali pa uporabimo prav pasirko, če jo imamo.
Ko je omaka prepasirana in ima lepo svilnato strukturo, ji dodamo pesto iz bazilike s parmezanom. Dobro premešamo.
Omako iz pečenega paradižnika z baziliko lahko uporabimo takoj, oziroma v hladilniku bo počakala tudi do tedna dni, ali pa si jo shranimo za ozimnico.
V primeru, da jo shranjujemo za ozimnico, omako še enkrat zavremo, pustimo da (ob stalnem mešanju) vre še 5 minut ter jo nato nadevamo v sterilizirane kozarce in pokrovčke.
Kozarce steriliziramo ali s prekuhavanjem v vreli vodi ali v pečici, kjer jih pustimo vsaj 10 minut na 110 °C. Pokrovčke enako ali prekuhamo v vreli vodi, ali dobro obrišemo z alkoholom.
Omaka iz pečenega paradižnika z baziliko in parmezanom je uporabna kot samostojen namaz na kruh, kot omaka za pico, polivka preko raznovrstnih testenin, za lazanje, ali kot dodatek mnogim drugim omakam, juham in ostalim jedem na žlico.
Dober tek 🙂