Noro dobra gobova omaka
Enostavna, hitra in zelo okusna gobova omaka, ki se odlično poda k njokom, testeninam ali rižu in kuskusu. Za omako lahko uporabite katerokoli vrsto vaših najljubših gob, potrebno je le prilagoditi čas kuhanja.
Pripomočki za pripravo gobove omake:
- deska za rezanje
- nizka ponev
Sestavine za pripravo gobove omake:
- 300 g gob (mešanica gob, ali šampinjoni ali šitake,…)
120 g graha
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 mlada čebula ali malo pora
- 1 žlica posušenih gob namočenih v 1 dl mrzle vode (ali 1 dl vina)
- 100 ml sojine smetane (ali navadne smetane za kuhanje)
- 100 ml vode
- 2 žlici olivnega olja
- timijan
- sol in poper po potrebi
Priprava gobove omake:
Najprej namočimo suhe gobe v vodo. Narežemo čebulo, česen in mlado čebulo (z zelenjem vred) na majhne kocke, gobe narežemo pa na poljubno velike kose al lističe.
Prepražimo čebulo in mlado čebulo na olivnem olju, da se zmehča, dodamo česen in timijan in dušimo še približno 3 minute. Dodamo gobe, jih na hitro prepražimo, da se malo zapečejo, solimo in popramo in nato zalijemo z vodo z suhimi gobami ali z vinom.
Dušimo 10 minut (odvisno od vrste gob, ki smo jo uporabili), nato dodamo grah, da se malo poduši in zmehča. Če uporabljate sveži grah ga je dobro prej skuhati. Zalijemo z mešanico vode in smetane, še malo podušimo in odstavimo.
Naj vam tekne!