Noro dobra gobova omaka
Print Friendly, PDF & Email

Enostavna, hitra in zelo okusna gobova omaka, ki se odlično poda k  njokom, testeninam ali rižu in kuskusu. Za omako lahko uporabite katerokoli vrsto vaših najljubših gob, potrebno je le prilagoditi čas kuhanja.

Noro dobra gobova omaka

Pripomočki za pripravo gobove omake:

  • deska za rezanje
  • nizka ponev

Sestavine za pripravo gobove omake:

  • 300 g gob (mešanica gob, ali šampinjoni ali šitake,…)
  • Noro dobra gobova omaka120 g graha
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 mlada čebula ali malo pora
  • 1 žlica posušenih gob namočenih v 1 dl mrzle vode (ali 1 dl vina)
  • 100 ml sojine smetane (ali navadne smetane za kuhanje)
  • 100 ml vode
  • 2 žlici olivnega olja
  • timijan
  • sol in poper po potrebi

Priprava gobove omake:

Najprej namočimo suhe gobe v vodo. Narežemo čebulo, česen in mlado čebulo (z zelenjem vred) na majhne kocke, gobe narežemo pa  na poljubno velike kose al lističe.

Noro dobra gobova omaka

Prepražimo čebulo in mlado čebulo na olivnem olju, da se zmehča, dodamo česen in timijan in dušimo še približno 3 minute. Dodamo gobe, jih na hitro prepražimo, da se malo zapečejo, solimo in popramo in nato zalijemo z vodo z suhimi gobami ali z vinom.

Noro dobra gobova omaka

Dušimo 10 minut (odvisno od vrste gob, ki smo jo uporabili), nato dodamo grah, da se malo poduši in zmehča. Če uporabljate sveži grah ga je dobro prej skuhati. Zalijemo z mešanico vode in smetane, še malo podušimo in odstavimo.

Noro dobra gobova omaka

Nasvet
Če boste omako uporabljali za testenine in njoke vam svetujem, da jih popražite in do konca skuhate v ponvi skupaj z omako pred serviranjem. Po vrhu lahko posipate črna semena sezama, ali kakšna druga semena. Dobro se pa k omaki poda tudi sveži peteršilj.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 24 Povprečno: 4.1]

Crafty Bee

Sem študentka, prihajam iz okolice Celja, trenutno pa živim na Madeiri, kjer odkrivam kulturo in iščem kulinarične izzive. Nad kuhanjem me je navdušila moja mami, ki je kraljica zdrave in domače kuhinje. Rada kuham s svežimi biološkimi sestavinami in odkrivam nove kombinacije tradicionalnih in modernih jedi.

Dodaj odgovor