Enostavna gobova omaka s smetano
V sezoni gobarjenja si privoščimo marsikatero gobjo jed, saj so vse te jedi najboljše iz sveže nabranih, raznovrstnih gob. Lahko so to jurčki, lisičke, borovi glivci, maslenke, kostanjevke, raznovrstni drugi gobani – iz vseh bo enostavna gobova omaka s smetano odlična priloga k raznovrstnim glavnim jedem ali kot polivka po vseh mogočih testeninah.
Pripomočki za enostavno gobovo omako s smetano:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za enostavno gobovo omako s smetano:
Za 2 osebi
- 200 g svežih gob
- 100 ml sladke smetane
- 100 ml kisle smetane
- 100 ml vode
- 2 stroka česna
- lovorjev list
- timijan
- sol
- poper
- 1 žlica olja
Postopek za enostavno gobovo omako s smetano:
Gobe, katerekoli imate, dobro očistite. Gob ne namakamo v vodi, saj jo vsrkajo in tako postanejo vodene. Očistimo jih z majhno krtačko, če pa res ne gre drugače, jih na hitro speremo pod tekočo vodo.
Očiščene narežemo na poljubno velike kose – mi imamo radi malo večje kose, da je “kaj za ugriznit”. Po želji jih lahko narežete tudi na manjše koščke.
Na olju gobe na hitro popražimo. To pomeni, da ponev z oljem dobro segrejemo in v segreto damo narezane gobe. Približno 2 minuti jih na večji vročini pražimo in večkrat premešamo.
Ko so gobe popražene, nanje stisnemo ali dodamo drobno nasekljan česen, lovorjev list in timijan. Na hitro premešamo vse ter dodamo obe smetani: kislo in sladko. Zalijemo s tekočino (voda ali jušna osnova) do željene gostote. Približno 100 ml.
Sedaj še solimo po okusu in dodamo malo popra ter pustimo, da omaka počasi vse 10 minut. Seveda jo vmes premešamo, da se nam ne prismodi.
Enostavna gobova omaka s smetano je sedaj pripravljena, da jo postrežemo. Lahko kot prilogo k raznim vrstam mesa ali kot prilogo k vegi glavnim jedem. Prav tahko pa lahko ta omaka služi kot preliv na raznovrstne testenine.
Dober tek 🙂