Čilijevo olje
Print Friendly, PDF & Email

Aromatična specialiteta; rahlo ali tudi bolj pekoče čilijevo olje, ki se uporablja v kulinariki kot preliv po picah in raznovrstnih testeninah. Lahko pa si na njem preprosto popečemo jajca ali kuhamo raznovrstne jedi, za katere želimo, da so rahlo pikantne.

Pripomočki za čilijevo olje:

  • steklene flaške 100 ml
  • žlička
  • zamaški za flaške
  • lijak

Sestavine za čilijevo olje:

Za 5 stekleničk po 100 ml :

  • 4,8 dl olivnega olja (lahko tudi arašidovo olje)
  • 10 čilijev (posušenih)
  • 2 žlički čilija v prahu

Postopek za čilijevo olje:

Zelo pomembno

Za pripravo čilijevega olja je zelo pomembno, da imamo dobro posušene čilije. Kajti zaradi bakterije Clostridium botulinum (bolezen: botulizem) svežih plodovk (čilija, paprik, paradižnika, česna, jajčevcev, itd) nikoli ne vlagamo v olje (anaerobno okolje – brez kisika).

Če imamo sveže čilije jih najprej dobro posušimo. Lahko jih sušimo na soncu ali tudi v senci, kjer je vsaj nekaj vetra. Hitreje jih posušimo v pečici ali v dehidratorju za sadje in zelenjavo, na 45 do največ 50 °C.
Nekaj posušenih čilijev zmeljemo v prah ali zmečkamo v možnarju. Pripravimo si flaške, pokrovčke ter olivno olje.

V vsako flaško damo po 2 posušena čilija in približno 1/3 žličke čili prahu. Kako pekoče bo čilijevo olje reguliramo s tem, kako pekoče čilije uporabimo in tudi s tem, koliko posušenih čilijev uporabimo. V našem primeru smo vzeli manj pekoče čilije sadnega okusa (podvrsta baccatum), da bo končni izdelek primeren skoraj za vse jedce.

Sedaj v flaško s pomočjo lijaka na čilije nalijemo olivno olje. Če le imamo možnost vzamemo olivno olje višje kvalitete ali arašidovo olje za še intenzivnejši okus.

Flaške dobro zapremo, pretresemo in jih pustimo vsaj 14 dni, da se čilijevo olje navzame arome in pekočnosti. Vmes flaške čim večkrat pretresemo. Hranimo jih v temnejšem in hladnejšem prostoru.

Uživajte v aromatični in pikantni specialiteti! 😊

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor