Čili omaka – klasična
Vse več ljudi z veseljem uživa pikantno hrano. Prav tako že dosti ljudi goji čilije na svojih vrtovih in tudi po trgovinah so normalno dostopni. Zakaj si torej ne bi skuhali svoje lastne čili omake? V nadaljevanju vam predstavljamo recept za osnovno, klasično čili omako 🌶.
Pripomočki za čili omako – klasično:
- stekleničke ali kozarčki s pokrovčki
- blender – mešalnik
Sestavine za čili omako – klasično:
Za 1 liter omake:
- 300 g čilijev
- 400 g paradižnika
- 150 g paprike
- 1 večja čebula (150 g)
- 6 strokov česna
- 1 žlička bazilike ali origana
- 2 limoni
- 0,5 dl jabolčnega ali vinskega kisa
- 1 žlica soli
- 1 žlička sladkorja
- 1,5 dl vode
- 2 žlici olja
Postopek za čili omako – klasično:
Čilije, papriko in paradižnik operemo in osušimo. Olupimo čebulo ter česen.
Na olju prepražimo na drobno narezano čebulo, dodamo česen in na koščke narezano papriko. Pražimo približno 5 minut, da lepo zadiši.
Čilije prerežemo samo na 4 ali 6 delov in jih otresemo semen. Vseh semen ni potrebno odstranjevati, saj bomo kasneje omako še pasirali. Dodamo jih pražiti v posodo.
Medtem narežemo paradižnik, ga dodamo v posodo, zalijemo z 1,5 dl vode in dodamo žličko suhe bazilike ali origana. Pustimo kuhati na manjši temperaturi 1 uro.
Zmes za omako ohladimo na sobno temperaturo in v blenderju popolnoma zmeljemo. Nato še vzamemo cedilo in omako precedimo (spasiramo), saj naj bi omaka imela popolnoma gladko in svilnato strukturo.
Pripravimo stekleničke (kozarčke), pokrovčke, lijak in zajemalko. Stekleničke steriliziramo v pečici 15 minut na 110 °C, pokrovčke pa ali obrišemo z alkoholom, ali potopimo za par sekund v vrelo vodo. Jaz sem vzela 1 dl flaške s pokrovčki za izlivanje.
Spasirano čili omako sedaj solimo, sladkamo, dodamo sok limon ter kis. Dobro premešamo. Dobiti moramo ravno prav gosto omako, da bo kasneje lepo tekla iz stekleničk. Torej, da ne bo pregosta in bo lepo tekoča, prav tako pa ne sme biti vodena. Če se nam omaka zdi pregosta, dolijemo malo vode.
Sedaj omako še enkrat prekuhamo. Na manjši temperaturi pustimo, da zavre in jo tako pustimo vreti 15 minut. Če se nam omaka zdi preredka, jo kuhamo dokler nekaj tekočine ne izpari in bo gostota pravšnja. Takoj začnemo s polnenjem v vroče flaške ali kozarčke.
Napolnjene flaške pustimo, da se ohladijo. Če želimo jim lahko dodamo še zaščitno – okrasne folije, ki pa se ponavadi uporabljajo le v primerih transportov, prodaje, itd. Deluje pa zelo estetsko, če omake podarjamo.
Uživajte v čudovitih okusih! 🌶🌶
Zdravo,
zanima me, kje ste naročili steklenice in pokrovčke?
V Trzinu pri firmi Stenko. Drugače pa ima kaj podobnega tudi kakšna kmetijska zadruga, čebelarska trgovina.