Bešamel omaka
Print Friendly, PDF & Email

Bešamel omako pripravimo zelo preprosto in hitro, uporabimo pa jo za gratiniranje več vrst jedi. Uporabimo jo lahko za pripravo zapečene špinače, gratinirane cvetače, lazanje ter mnogih drugih jedi. S pomočjo bešamel omake lahko tudi pripravimo okusno polivko, če ji primešamo tekočino, ki je ostala v posodi po pečenju mesa v pečici. Pripravimo jo lahko tudi v večjih količinah, zamrznemo in jo imamo tako vedno na zalogi, ko jo potrebujemo.

Pripomočki za bešamel omako

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za bešamel omako

Za 1,4 l bešamel omake:

  • 130 g masla
  • 3 zvrhane jušne žlice bele gladke moke tip 500
  • sol in poper po okusu
  • 1,3 l mleka

Kako pripravimo bešamel omako

V vok ali večjo posodo damo odtehtano maslo. Postavimo na štedilnik in maslo raztopimo na srednje močnem ognju.

Raztopljenemu maslu dodamo 3 zvrhane žlice moke in premešamo, da maslo vpije moko.

Takoj, ko smo ti dve sestavini združili, dodamo 1,3 l hladnega mleka ter sol in poper po okusu.

S pomočjo metlice še enkrat dobro premešamo. Počakamo, da omaka zavre in med tem časom večkrat premešamo. Ko omaka zavre, ob nenehnem mešanju kuhamo še 2-3 minute ter odstavimo z ognja.

V primeru da želite bešamel omako pripraviti v večji količini, lahko sestavine za recept podvojite in pripravite večjo količino. Počakate, da se do polovice ohladi in jo razdelite v manjše plastične posodice s pokrovom. Postavite v zamrzovalno omaro in ob priložnosti uporabite.

Bešamel omaka je pripravljena, da jo poljubno uporabite, npr. pri pripravi lazanje.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor