Bešamel omaka
Bešamel omako pripravimo zelo preprosto in hitro, uporabimo pa jo za gratiniranje več vrst jedi. Uporabimo jo lahko za pripravo zapečene špinače, gratinirane cvetače, lazanje ter mnogih drugih jedi. S pomočjo bešamel omake lahko tudi pripravimo okusno polivko, če ji primešamo tekočino, ki je ostala v posodi po pečenju mesa v pečici. Pripravimo jo lahko tudi v večjih količinah, zamrznemo in jo imamo tako vedno na zalogi, ko jo potrebujemo.
Pripomočki za bešamel omako
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za bešamel omako
Za 1,4 l bešamel omake:
- 130 g masla
- 3 zvrhane jušne žlice bele gladke moke tip 500
- sol in poper po okusu
- 1,3 l mleka
Kako pripravimo bešamel omako
V vok ali večjo posodo damo odtehtano maslo. Postavimo na štedilnik in maslo raztopimo na srednje močnem ognju.
Raztopljenemu maslu dodamo 3 zvrhane žlice moke in premešamo, da maslo vpije moko.
Takoj, ko smo ti dve sestavini združili, dodamo 1,3 l hladnega mleka ter sol in poper po okusu.
S pomočjo metlice še enkrat dobro premešamo. Počakamo, da omaka zavre in med tem časom večkrat premešamo. Ko omaka zavre, ob nenehnem mešanju kuhamo še 2-3 minute ter odstavimo z ognja.
V primeru da želite bešamel omako pripraviti v večji količini, lahko sestavine za recept podvojite in pripravite večjo količino. Počakate, da se do polovice ohladi in jo razdelite v manjše plastične posodice s pokrovom. Postavite v zamrzovalno omaro in ob priložnosti uporabite.
Bešamel omaka je pripravljena, da jo poljubno uporabite, npr. pri pripravi lazanje.