Bazilikin pesto
Print Friendly, PDF & Email

Bazilikin pesto odlikuje enostavna priprava in široka paleta možnosti za uporabo. Lahko ga uporabimo kot omako na testeninah, samostojen namaz na kruhu ali osnovni namaz na kanapejih, kot pomako, prilogo … nekateri ga dodajajo celo v juhe in mineštre. Bazilika s svojim blagim in prepoznavnim okusom sodi med najpogosteje uporabljene začimbe v kuhinji. Verjamem, da ni človeka, ki ne bi prepoznal njenega vonja. Obstaja okoli šestdeset različic bazilike, ki se med samo razlikujejo po obliki in barvi listov, velikosti in tudi vonju. Predstavljam vam vegansko različico pesta iz pri nas najbolj poznane vrste zelene bazilike.

bazilikin-pesto

Bazilikin pesto – pripomočki:

  • 2 manjši skledi (ena z nekoliko višjimi robovi)
  • palični mešalnik
  • jedilna žlica
  • čajna žlička
  • ožemalnik za citruse
  • steklen kozarček s pokrovom (cca. 2 dl)
  • kuhinjska tehtnica

Bazilikin pesto – sestavine:

(za 160 g pesta)

  • 90 g sveže bazilike
  • 1 strok česna
  • 2 jedilni žlici pinjol
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • ščep soli
  • 6-7 jedilnih žlic olivnega olja (+ potrebna količina, da pokrije pesto v kozarcu)

Bazilikin pesto – priprava:

Baziliko speremo pod hladno tekočo vodo in potrgamo liste. Česen olupimo in na grobo narežemo.

bazilikin-pestoListe bazilike damo v manjšo visoko skledo in dodamo vse ostale sestavine, razen olivnega olja.

bazilikin-pestoZmiksamo s paličnim mešalnikom (uporabimo lahko tudi sekljalnik – multipraktik, z blenderjem ne gre dobro) in prestavimo v drugo skledo.

bazilikin-pestoPo žlicah dodajamo olivno olje in sproti mešamo.

bazilikin-pestoBazilikin pesto prestavimo v kozarec in prilijemo še toliko olja, da je pokrit ves pesto. Pesto ne sme priti v stik z zrakom, ker oksidira.

bazilikin-pestoKozarec pokrijemo in hranimo v hladilniku. Porabimo ga v parih dneh.

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor