Kremna zelenjavna juha
V mrzlih zimskih dneh se zagotovo najbolj prileže krožnik dobre in vroče juhe. Kremna zelenjavna juha vas ne bo samo pogrela, ampak je tudi odličnega okusa. Pri nas je nenadomestljiva ob kosilu ali kot samostojna večerja. Za pripravo uporabite samo svežo zelenjavo.
Pripomočki za pripravo kremne zelenjavne juhe
- veliki lonec s pokrovom (4 litrski)
- palični mešalnik
- deska in nož za rezanje sestavin
- velika jušna žlica
- kuhalnica
Sestavine za kremno zelenjavno juho
Za cca. 3 l juhe:
- 1 velika čebula
- 1 manjši por ( cca. 200 g)
- 2 rdeči papriki ( cca. 150 g)
- 5 glavic brstičnega ohrovta ( cca. 80 g)
- 3 veliki ali 5 manjših korenčkov
- 800 g krompirja
- 1 jušna žlica narezanega peteršilja
- 6 strokov česna
- 250 g brokolija
- sol in poper
- 1 žlica vegete (še bolje domače začimbne mešanice)
- 1 zelenjavna kocka (še bolje domača jušna kocka)
- 70 g masla
- 3 l vode
- 1 žlica kisle smetane (ni obvezna sestavina)
In še po želji:
- žlica kisle smetane/porcijo
- nasekljan peteršilj
Postopek priprave zelenjavne juhe
Lonec za juho postavimo na štedilnik in na srednje močnem ognju raztopimo 70 g masla.
Ko je maslo stopljeno, dodamo narezano čebulo in por. Ti dve sestavini počasi pražimo vsaj 15 minut, med praženjem večkrat premešamo. Med tem časom, očistimo in narežemo vso zelenjavo na srednje velike kose, papriki odstranimo peclje in semena. Narezano zelenjavo (brez krompirja) dodamo praženi čebuli in poru.
Zelenjavo nekoliko posolimo in popopramo ter pražimo še naslednjih 20 minut. Sestavine med praženjem večkrat premešamo. Po poteku tega časa, v lonec vlijemo 3 litre vode, dodamo 1žlico vegete, 1 zelenjavno kocko in olupljen ter narezan krompir. Sestavine premešamo, pokrijemo posodo s pokrovko in kuhamo 40 minut.
Po poteku tega časa, lonec odstranimo z ognja in s pomočjo paličnega mešalnika zmiksamo zelenjavo.
Solimo in poprimi po okusu. Zelenjavna juha je pripravljena. V posamezno porcijo lahko po želji dodamo žlico kisle smetane in posujemo z nasekljanim peteršiljem.
Dober tek.