Juha iz pečene paprike in maskarponeja
Print Friendly, PDF & Email

Čisto ta prava poletna juha nas bo razveseljevala ne glede na to, ali jo postrežemo hladno ali toplo. Glavni akterji so paradižnik, pečena paprika in maskrapone. Juha iz pečene paprike in maskarponeja je rahlo sladkasta in kremasta. Dodatek nasekljane bazilike pa poskrbi za zaokrožitev okusa.

Kaj potrebujemo za juho iz pečene paprike in maskarponeja

  • deska
  • nož
  • mikrovalovna/navadna pečica
  • kozica
  • palični mešalnik
  • pekač iz mikrovalovne pečice
  • list peki papirja
  • kuhinjske papirnate brisače

Sestavine za pripravo juhe iz pečene paprike in maskarponeja

Za 4 osebe

  • 450 g očiščenih, rdečih, koničastih paprik
  • 2 čebuli (šalotki)
  • 2 stroka česna
  • 3 olupljeni paradižniki
  • 1 marelica
  • šopek bazilike
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • 3 žlice maskarponeja
  • 7 dl vode ali jušne osnove

Postopek za pripravo domače jušne osnove najdete na povezavi: Domača zelenjavna jušna osnova – kocka.

Postopek priprave juhe iz pečene paprike in maskarponeja

Juho iz pečene paprike in maskarponeja začnemo pripravljati tako, da očistimo paprike. Odrežemo vrhnji del s pecljem in po dolgem prerežemo, ter odstranimo semena. Splaknemo pod vodo. Obrišemo s kuhinjskimi brisačami. Iz mikrovalovne pečice vzamemo pladenj, nanj položimo peki papir in na papir očiščene paprike. V mikrovalovni pečici izberemo funkcijo pečenja in pečemo 8 minut na eni strani in 8 minut na drugi strani. Ohladimo.

Papriko pečemo lahko tudi v navadni pečici. Traja sicer nekoliko dlje, vendar rezultat je enak. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo 30 minut. Vmes obrnemo.

Med ohlajanjem si pripravimo 2 nasekljani šalotki, 2 nasekljana stroka česna, paradižnik, ki ga olupimo in narežemo na kocke, marelico, ki jo drobno narežemo in nasekljano baziliko. Z ohlajene paprike odstranimo kožo in jo grobo narežemo.

Pripravimo kozico in segrejemo olje.


Na hitro prepražimo čebulo, dodamo česen, da zadiši in narezano marelico. Juha iz pečenih paprik in maskarponeja bo zaradi marelice nekoliko slajša.

Dodamo nakockan paradižnik in dvakrat premešamo.

Dodamo pečeno papriko in dvakrat premešamo.

Zalijemo z vodo, lahko tudi z jušno osnovo, posolimo in popramo.

Kuhamo 10 minut. Nato s paličnim mešalnikom zmeljemo in dodamo 3 žlice maskarponeja. Maskarpone lahko vmešamo s paličnim mešalnikom ali s kuhalnico. Zraven juhe iz pečene paprike in maskarponeja postrežemo rezino kruha, zlate kroglice, krutone (prepražene kruhove kocke) …

Ker sem izredna ljubiteljice Grana Padane, sem pripravila dva hrustljavčka iz omenjenega sira, katerima sem dodala sušeno baziliko.

Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor