Juha s čajoto in kosmiči
Print Friendly, PDF & Email

Konec poletja nas na vrtovih razveseljujejo bodičasti plodovi prav posebnih buč – čajot. Ko so se pri nas pojavile vrste brez bodic, je ta plod postal še bolj priljubljen za uporabo v kulinariki. Čajote se lahko uporabljajo kot druge vrste buč. Posebej okusne so različne juhe iz čajote. Tokrat vam predstavljam recept za juho s čajoto in kosmiči, ki poskrbijo za posebno teksturo v tej enostavni, a krepki jedi.

juha-s-cajoto-in-kosmici

Juha s čajoto in kosmiči – pripomočki:

  • nož
  • deska
  • manjši lonec
  • tehtnica
  • žlica
  • kuhalnica
  • palični mešalnik

Juha s čajoto in kosmiči – sestavine:

za 4 osebe

  • 350 g čajote (1 večja čajota)
  • 60 g kosmičev (ovsenih ali pirinih)
  • 30 g korenčka (1 večji korenček)
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol in poper
  • noževa konica ingverja
  • 1 l jušne osnove (ali 1 l vode in pol goveje kocke za juho)
  • čili v prahu (po želji)
  • pražene bučnice (po želji)

Juha s čajoto in kosmiči – postopek:

Čajoto olupimo, ji odstranimo peško in narežemo na manjše kocke.

juha-s-cajoto-in-kosmici

Ostrgamo korenček in ga narežemo na kolobarje. V lonec nalijemo olje in segrevamo. Na vročem olju popražimo čajoto, korenček in kosmiče. Uporabimo lahko ovsene, pirine ali kombinacijo obeh vrst kosmičev.

juha-s-cajoto-in-kosmici

Ko kosmiči zadišijo, zalijemo z jušno osnovo. Če jušne osnove nimamo, lahko zalijemo z vodo in dodamo govejo kocko za juho. Rahlo solimo in popramo, ter dodamo noževo konico mletega ingverja. Kuhamo približno 20 minut, oziroma tako dolgo, da se zelenjava zmehča.

juha-s-cajoto-in-kosmici

Nato s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega. Še malo segrevamo in po okusu dodamo čili v prahu.

juha-s-cajoto-in-kosmici

Pred serviranjem po juhi posujemo nasekljane pražene bučnice.

Brbončice vam bodo hvaležne.

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor