Juha s čajoto in kosmiči
Konec poletja nas na vrtovih razveseljujejo bodičasti plodovi prav posebnih buč – čajot. Ko so se pri nas pojavile vrste brez bodic, je ta plod postal še bolj priljubljen za uporabo v kulinariki. Čajote se lahko uporabljajo kot druge vrste buč. Posebej okusne so različne juhe iz čajote. Tokrat vam predstavljam recept za juho s čajoto in kosmiči, ki poskrbijo za posebno teksturo v tej enostavni, a krepki jedi.
Juha s čajoto in kosmiči – pripomočki:
- nož
- deska
- manjši lonec
- tehtnica
- žlica
- kuhalnica
- palični mešalnik
Juha s čajoto in kosmiči – sestavine:
za 4 osebe
- 350 g čajote (1 večja čajota)
- 60 g kosmičev (ovsenih ali pirinih)
- 30 g korenčka (1 večji korenček)
- 1 žlica olivnega olja
- sol in poper
- noževa konica ingverja
- 1 l jušne osnove (ali 1 l vode in pol goveje kocke za juho)
- čili v prahu (po želji)
- pražene bučnice (po želji)
Juha s čajoto in kosmiči – postopek:
Čajoto olupimo, ji odstranimo peško in narežemo na manjše kocke.
Ostrgamo korenček in ga narežemo na kolobarje. V lonec nalijemo olje in segrevamo. Na vročem olju popražimo čajoto, korenček in kosmiče. Uporabimo lahko ovsene, pirine ali kombinacijo obeh vrst kosmičev.
Ko kosmiči zadišijo, zalijemo z jušno osnovo. Če jušne osnove nimamo, lahko zalijemo z vodo in dodamo govejo kocko za juho. Rahlo solimo in popramo, ter dodamo noževo konico mletega ingverja. Kuhamo približno 20 minut, oziroma tako dolgo, da se zelenjava zmehča.
Nato s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega. Še malo segrevamo in po okusu dodamo čili v prahu.
Pred serviranjem po juhi posujemo nasekljane pražene bučnice.
Brbončice vam bodo hvaležne.