Juha s čajoto in kosmiči
Print Friendly, PDF & Email

Konec poletja nas na vrtovih razveseljujejo bodičasti plodovi prav posebnih buč – čajot. Ko so se pri nas pojavile vrste brez bodic, je ta plod postal še bolj priljubljen za uporabo v kulinariki. Čajote se lahko uporabljajo kot druge vrste buč. Posebej okusne so različne juhe iz čajote. Tokrat vam predstavljam recept za juho s čajoto in kosmiči, ki poskrbijo za posebno teksturo v tej enostavni, a krepki jedi.

juha-s-cajoto-in-kosmici

Juha s čajoto in kosmiči – pripomočki:

  • nož
  • deska
  • manjši lonec
  • tehtnica
  • žlica
  • kuhalnica
  • palični mešalnik

Juha s čajoto in kosmiči – sestavine:

za 4 osebe

  • 350 g čajote (1 večja čajota)
  • 60 g kosmičev (ovsenih ali pirinih)
  • 30 g korenčka (1 večji korenček)
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol in poper
  • noževa konica ingverja
  • 1 l jušne osnove (ali 1 l vode in pol goveje kocke za juho)
  • čili v prahu (po želji)
  • pražene bučnice (po želji)

Juha s čajoto in kosmiči – postopek:

Čajoto olupimo, ji odstranimo peško in narežemo na manjše kocke.

juha-s-cajoto-in-kosmici

Ostrgamo korenček in ga narežemo na kolobarje. V lonec nalijemo olje in segrevamo. Na vročem olju popražimo čajoto, korenček in kosmiče. Uporabimo lahko ovsene, pirine ali kombinacijo obeh vrst kosmičev.

juha-s-cajoto-in-kosmici

Ko kosmiči zadišijo, zalijemo z jušno osnovo. Če jušne osnove nimamo, lahko zalijemo z vodo in dodamo govejo kocko za juho. Rahlo solimo in popramo, ter dodamo noževo konico mletega ingverja. Kuhamo približno 20 minut, oziroma tako dolgo, da se zelenjava zmehča.

juha-s-cajoto-in-kosmici

Nato s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega. Še malo segrevamo in po okusu dodamo čili v prahu.

juha-s-cajoto-in-kosmici

Pred serviranjem po juhi posujemo nasekljane pražene bučnice.

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor