Gobova juha s krompirjem in korenčkom
Print Friendly, PDF & Email

Bistra gobova juha z dodanim krompirjem in korenčkom je lahko odlična predjed ali kar samostojen obrok – s kosom domačega kruha ali ajdovimi oz. koruznimi žganci.
Več gob, ko bomo dodali v juho, bolj močan okus juhe bomo dobili. Uporabimo pa lahko tako sveže gozdne gobe, kot tudi zamrznjene ali suhe gobe.

Gobova juha s krompirjem in korenčkom

Pripomočki za gobovo juho s krompirjem in korenčkom:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za gobovo juho s krompirjem in korenčkom:

Za 6 oseb:

  • 500 g gob (raznovrstnih)
  • 1 žlica masti ali olja
  • 2 čebuli (300 g)
  • 5 strokov česna
  • 200 g korenja
  • 500 g krompirja
  • sol
  • poper
  • 4 lovorjevi listi
  • majaron (opcijsko timijan)
  • peteršilj
  • 1,5 litra vode ali zelenjavne jušne osnove

Postopek za gobovo juho s krompirjem in korenčkom:

Na drobno sesekljamo čebulo in česen ter ju na masti ali žlici olja na hitro popražimo. Gobe operemo, očistimo (lahko uporabimo tudi gobe, ki jih imamo shranjene v skrinji). Jaz sem vzela lisičke in jurčke.

Gobova juha s krompirjem in korenčkom

Ko sta čebula in česen popražena, dodamo gobe in pražimo vse skupaj toliko časa, da izpari vsa tekočina od gob.

Gobova juha s krompirjem in korenčkom

Med tem olupimo krompir in korenček ter oboje narežemo na poljubno velike kose in oboje dodamo v ponev h gobam. Pražimo še 2 do 3 minute.

Nasvet
Če želite bolj gosto juho, potem nekaj krompirja naribajte na ribežen. Krompir v kockah namreč ne zgosti juhe toliko, kot če je krompir nariban.

Gobova juha s krompirjem in korenčkom

Nato vse zalijemo z vodo ali zelenjavno jušno osnovo ter dodamo začimbe: sol, poper, majaron (opcijsko lahko dodamo tudi timijan) in lovorjev list.

Gobova juha s krompirjem in korenčkom

Bistro gobovo juho kuhamo na nizki temperaturi približno 1 uro. Proti koncu kuhanja jo poskusimo in po potrebi še dosolimo. Dodamo peteršilj in odstavimo iz kuhalne površine.

Gobova juha s krompirjem in korenčkom

Bistro gobovo juho s krompirjem in korenčkom ponavadi postrežemo s kosom dobrega, domačega kruha. Če imamo čas med tem, ko se juha kuha, lahko spečemo tudi hiter kruh brez gnetenja.

Gobova juha s krompirjem in korenčkom

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor