Gobova juha s krompirjem in korenčkom
Bistra gobova juha z dodanim krompirjem in korenčkom je lahko odlična predjed ali kar samostojen obrok – s kosom domačega kruha ali ajdovimi oz. koruznimi žganci.
Več gob, ko bomo dodali v juho, bolj močan okus juhe bomo dobili. Uporabimo pa lahko tako sveže gozdne gobe, kot tudi zamrznjene ali suhe gobe.
Pripomočki za gobovo juho s krompirjem in korenčkom:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za gobovo juho s krompirjem in korenčkom:
Za 6 oseb:
- 500 g gob (raznovrstnih)
- 1 žlica masti ali olja
- 2 čebuli (300 g)
- 5 strokov česna
- 200 g korenja
- 500 g krompirja
- sol
- poper
- 4 lovorjevi listi
- majaron (opcijsko timijan)
- peteršilj
- 1,5 litra vode ali zelenjavne jušne osnove
Postopek za gobovo juho s krompirjem in korenčkom:
Na drobno sesekljamo čebulo in česen ter ju na masti ali žlici olja na hitro popražimo. Gobe operemo, očistimo (lahko uporabimo tudi gobe, ki jih imamo shranjene v skrinji). Jaz sem vzela lisičke in jurčke.
Ko sta čebula in česen popražena, dodamo gobe in pražimo vse skupaj toliko časa, da izpari vsa tekočina od gob.
Med tem olupimo krompir in korenček ter oboje narežemo na poljubno velike kose in oboje dodamo v ponev h gobam. Pražimo še 2 do 3 minute.
Nato vse zalijemo z vodo ali zelenjavno jušno osnovo ter dodamo začimbe: sol, poper, majaron (opcijsko lahko dodamo tudi timijan) in lovorjev list.
Bistro gobovo juho kuhamo na nizki temperaturi približno 1 uro. Proti koncu kuhanja jo poskusimo in po potrebi še dosolimo. Dodamo peteršilj in odstavimo iz kuhalne površine.
Bistro gobovo juho s krompirjem in korenčkom ponavadi postrežemo s kosom dobrega, domačega kruha. Če imamo čas med tem, ko se juha kuha, lahko spečemo tudi hiter kruh brez gnetenja.
Dober tek 🙂