Gazpacho – hladna juha
Print Friendly, PDF & Email

Gazpacho je hladna presna juha, značilna za Španijo, predvsem Andaluzijo. Pripravljena je iz sveže zelenjave in postrežena hladna. Je izredno osvežilna in nadvse tekne v vročih poletnih dneh. Ni le odličnega okusa, ampak je tudi zdrava, saj na tak način zaužijemo veliko zelenjave in to sveže, nepredelane. Je okusen presni obrok enostavne priprave.

Gazpacho - hladna juha 5

Gazpacho – hladna juha – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • blender ali palični mešalnik ali rezanje zelo na majhne koščke
  • hladilnik

Gazpacho – hladna juha – sestavine:

za 3 do 4 osebe

  • 4 – 5 zrelih paradižnikov
  • 2 papriki, lahko zeleni
  • 1 kumaro
  • 1 manjša čebula, lahko tudi mlada čebula
  • 4 stroki česna
  • 4 žlice kisa
  • limonin sok ene limone
  • olivno olje, po okusu, od dveh žlic do dl 🙂
  • poper
  • začimbe, lahko sveže: majaron, origano, bazilika, peteršilj…

Lahko še:

  • stebelna zelena, eno do dve stebli
  • čili (če imamo radi pekoče)
  • kruh, en ali dva kosa

Gazpacho – hladna juha – priprava:

Vso zelenjavo umijemo, olupimo in na grobo narežemo na kose. Iz paprik odstranimo semena.

Gazpacho - hladna juha 1

Zelenjavo damo v blender, dodamo olivno olje, kis, sol, poper in začimbe. Rada dodam malo bazilike, majaron, origana in peteršilja. Nekateri v gazpacho radi dodajajo tudi kos ali dva kruha, kar juho naredi bolj nasitno in jo malo zgosti. Sama kruh raje po potrebi postrežem ob juhi, večinoma pa jo z užitkom pojemo kar samo.

Gazpacho - hladna juha 2

Vse sestavine zmiksamo, ni potrebno, da vsi delci povsem razpadejo. Lahko ostane nekaj koščkov. Vode ni potrebno dodajati, saj jo sveža zelenjava sama vsebuje dovolj.

Gazpacho - hladna juha 3

Juho prelijemo v posodo in jo postavimo v hladilnik. Pustimo jo stati nekaj ur, ali še bolje čez noč, da se juha ohladi in se okusi lepo prepojijo.

Ko nam je vroče, smo lačni in brez energije, juho preprosto vzamemo iz hladilnika in jo nalijemo v posodice, globoke krožnike ali v kozarce. Po želji okrasimo s svežimi začimbami ali koščki zelenjave in postrežemo. Gazpacho po želji ponudimo s kruhom, pico ali čebulno palačinko.

Gazpacho - hladna juha 4

Dober tek! Privoščite si brez slabe vesti!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

cimet in vanilija

Hrana je moja strast. Preko okusov rada spoznavam nove zgodbe in se spominjam preteklih let.

Dodaj odgovor