Enostavna juha s šampinjoni
Print Friendly, PDF & Email

Rada imam šampinjone in jih pripravim na različne načine, eden izmed njih je tudi ta enostavno pripravljena juha s šampinjoni katere osnova so seveda šampinjoni, zelenjava in začimbe. Poskusite, enostavno je.

Pripomočki za juho s šampinjoni

  • nož in deska za rezanje
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • kuhalnica
  • metlica za stepanje
  • zajemalka
  • palični mešalnik

Sestavine za juho s šampinjoni

Za 4 osebe:

  • 250 g belih šampinjonov
  • 1 l vode
  • 100 g korenja
  • 2 krompirja (okoli 100 g)
  • 2-3 stroki česna
  • čebula
  • šopek peteršilja
  • 1 jušna žlica domače suhe začimbne mešanice (če je nimate jo izpustite)
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 2 ščepca muškatnega oreščka
  • ščep mlete kumine
  • malo olivnega olja
  • 2 zvrhani jedilni žlici kisle smetane

Priprava juhe s šampinjoni

Najprej si pripravimo vse sestavine. Šampinjone očistimo – obrišemo jih z vlažno krpo, skušamo jih ne spirati pod vodo, saj tako nekoliko izgubijo na svoji aromatičnosti. Šampinjone narežemo na manjše kose. Tudi krompir in korenje olupimo in narežemo na kose – korenje na manjše koščke, krompir na četrtine ali osmine. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, peteršilj splaknemo pod vodo in ga prav tako nasekljamo.

Sedaj v posodi segrejemo malo olivnega olja (cca. 2 jedilni žlici) in na njem na hitro (nekaj sekund, toliko, da zadiši) prepražimo česen in peteršilj. Nato dodamo čebulo, zmanjšamo temperaturo štedilnika in prepražimo, toliko, da čebula postekleni.

Dodamo narezane šampinjone, posolimo in na nižji temperaturi pražimo 3-4 minute, toliko, da šampinjoni spustijo vodo in splahnejo.

Nato dodamo korenje in krompir, zalijemo z vodo, dodamo ostale začimbe, premešamo in počakamo, da zavre. V pokriti posodi pri zmernem vrenju kuhamo približno 15 minut. Nato preverimo, če je krompir kuhan. Če ni, še malo pokuhamo, da se skuha.

Ko je krompir kuhan, posodo odstavimo s štedilnika in z zajemalko vzamemo nekaj šampinjonov in korenja iz juhe (ni nujno, če ne želite imeti celih kosov v juhi s šampinjoni) nato pas paličnim mešalnikom zmiksamo v enotno, kremno juho, v katero vrnemo koščke šampinjonov in korenja, če smo jih pred tem vzeli ven.

Sedaj (najlažje z metlico za stepanje) vmešamo še kislo smetano (vmes nič ne pristavljamo nazaj na štedilnik) in juha s šampinjoni je pripravljena.

Poleg odlično teknejo gratinirane palačinke s skuto in jabolki.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.1]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor