Cvetačna kremna juha po Mayino
Odlična, nizkokalorična cvetačna kremna juha. Z malo ogljikovimi hidrati, a božansko dobra. Prileže se skozi vse leto in je hitro ter enostavno narejena. Skuhajo si jo lahko tudi čisti začetniki v kuhinji.
Pripomočki za cvetačno kremno juho
- palični mešalnik
Sestavine za cvetačno kremno juho
Za 4 osebe:
- 600 g cvetače
- 1 čebula (120 g)
- 3 stroki česna
- 200 ml kokosovega mleka (ali smetane za kuhanje)
- 500 ml zelenjavne jušne osnove (ali voda z dodano žlico domače začimbne mešanice)
- kurkuma
- muškatni orešček
- sol
- poper
- 2 žlici olja
Postopek za cvetačno kremno juho
Cvetači porežemo zunanje liste in stržen, da nam ostane samo del s cvetovi. Cvetove operemo in osušimo. Pripravimo si ostale sestavine, olupimo česen in čebulo.
Česen in čebulo na drobno nasekljamo. Cvetačne cvetove narežemo na manjše dele ter vse troje popražimo na olju. To traja približno 5 minut.
V posodi, kjer bomo kuhali cvetačno kremno juho, zavremo zelenjavno jušno osnovo. Če le te nimamo, zavremo vodo, ki ji dodamo žlico domače začimbne mešanice.
Ko jušna osnova zavre ji dodamo na hitro popraženo cvetačo s čebulo in česnom ter kuhamo 20 minut.
Proti koncu kuhanja dodamo muškatni orešček, kurkumo, sol in poper. Prilijemo kokosovo mleko (če ga nimate, bo dobro tudi s smetano za kuhanje) ter s paličnim mešalnikom mešamo juho do njene kremaste strukture. Če imate radi še kakšne koščke cvetače v juhi, potem cvetačno kremno juho zmiksajte malo manj.
Juho poskusimo in ji lahko dodamo še sol, če jo potrebuje. Prilagajamo pa si tudi gostoto juhe. Če nam je pregosta, dodamo še malo jušne osnove.
Cvetačno kremno juho pokuhamo še za 5 minut, odstavimo iz gretja ter postrežemo s kakšnimi popečenimi rezinami kruha.
Dober tek 🙂.